ΠΙΣ: Σημαντική εξέλιξη η νομική κατοχύρωση των υγειονομικών που αντιμετωπίζουν αναίτια βία

13-02-2024

Ο ΠΙΣ ανέδειξε το ζήτημα των βιαιοπραγιών στις υπηρεσίες υγείας καταθέτοντας επανειλημμένα υπομνήματα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στην αποτροπή φαινομένων βίας σε βάρος υγειονομικών, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» και έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ΠΙΣ ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα των βιαιοπραγιών στις υπηρεσίες υγείας καταθέτοντας επανειλημμένα υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και πραγματοποιώντας καμπάνιες με ανάρτηση αφισών σε νοσοκομεία και σταθμούς του Μετρό. Ταυτόχρονα και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος στις υπηρεσίες ευθύνης τους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι «ο Σύλλογος θα συνεχίσει να αγωνίζεται προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας από τις υπηρεσίες υγείας, ώστε γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ να μπορέσουν απερίσπαστοι ν’ ασχοληθούν με τη φροντίδα των ασθενών τους».

Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει:
Άρθρο 33

Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων και χώρων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Προσθήκη παρ. 4 και 5 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα.

Στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής: 25

«4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

5. Με τις ποινές της παρ. 4 τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.».

Περαιτέρω στο άρθρο 29 αναφέρεται:

Άρθρο 29

3. Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως.