Πλεύρης: Γιατί έχουμε αυξημένη θνητότητα στην Ελλάδα – “Εμείς αγαπάμε την ευθύνη!”

plevris
30-01-2022

Σε όξυνση, με αναφορές στο προσωπικό επίπεδο, οδηγήθηκε η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίκεντρο την πανδημία και άλλα θέματα της επικαιρότητας, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

«Κάθε πρωί που πάμε στο υπουργείο, λέμε ότι όλοι έχουμε την ευθύνη. Και ναι, η ευθύνη είναι κάτι που πρέπει να το αγαπάς. Οτιδήποτε συμβεί στο Υπουργείο Υγείας, υπεύθυνος είναι ο υπουργός. Την αγαπάει την ευθύνη, την βλέπει την ευθύνη και δεν κρύβεται από αυτή την ευθύνη», είπε ο υπουργός Υγείας απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εικόνα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, η οποία αποτυπώνεται με στοιχεία.

«Όλη αυτή την προσπάθεια, περιλαμβανομένου και του testing – και είμαστε αυτή τη στιγμή η 5η χώρα παγκοσμίως στα τέστ που διενεργούνται, δυστυχώς είχαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Εμείς σήμερα απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και λέμε όλα όσα κάναμε μέσα στην πανδημία, και συνεχίζουμε, κρατώντας την οικονομία ανοιχτή, κρατώντας την κοινωνία ανοιχτή, με ένα ΕΣΥ με πάρα πολλά προβλήματα, που είχε διαχρονικά, κρατώντας όρθιο με τις προσλήψεις, με την αύξηση των κλινών και με την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή. Και θα ξεκινήσει και κάτι πολύ καλύτερο που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη επικεντρωνόμαστε στη συνολική ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε και για την εμβολιαστική κάλυψη και η κυβέρνηση διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Όπως, δε, ανέφερε, σε περίπτωση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη θέση, εκείνο που θα είχε γίνει, θα ήταν να μην έχουν διοικήσεις τα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ θα ήταν κανονικότητα, δεν θα υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη γιατί ο κ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι θα έρθει το εμβόλιο.

Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα μέτρα κατά της πανδημίας

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν στη διαχείριση της πανδημίας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθεί:

«Οι 17 μονάδες που ανέβηκε η εμβολιαστική κάλυψη, με αυτά τα μέτρα που ψηφίσαμε εδώ και είχαν και πολιτικό κόστος για εμάς – γιατί δεν είναι ευχάριστο, να έρχεσαι και βάζεις διοικητικό πρόστιμο σε ανθρώπους, ούτε είναι ευχάριστο να τους λες, δεν θα μπαίνεις στην καφετέρια, ούτε είναι ευχάριστο να έχεις σε αναστολή το υγειονομικό προσωπικό – αυτά εσείς που τα καταψηφίσατε και έχει ανέβει 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη, θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθος που τα καταψηφίσατε; Ή πάλι θα δουλεύατε με τον κ. Πολάκη και με τον κ. Κούβελα την εμβολιστική κάλυψη;».

Αν σας έβρισκε η πανδημία, δεν θα είχατε ούτε διοικήσεις στα νοσοκομεία, γιατί θέλατε να διώξετε όποιον ήταν διοίκηση από την κυβέρνηση που είχε προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία διοικητές που είχαν τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο εσείς περιμένετε κάθε απόγευμα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για να κάνετε μικροπολιτική, εμείς κάνουμε προσπάθεια», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι τα στοιχεία για την ενίσχυση των ΕΣΥ είναι αμείλικτα, για τον αριθμό των ΜΕΘ που υπερδιπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας, για τις προσλήψεις που έγιναν στα δύο χρόνια, για τα κονδύλια που διατέθηκαν, για τον σχεδιασμό που περιλαμβάνει και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ.

Ιδίως για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, ο υπουργός είπε ότι «ασφαλώς περιλαμβάνουν και κλίνες του ιδιωτικού τομέα», σημειώνοντας ότι με τον ολιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δίνεται και η δυνατότητα να γίνονται και χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης.

Που οφείλεται η αυξημένη θνητότητα

Για τη θνητότητα, θέμα που επικαλείται συνεχώς η αντιπολίτευση, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να πειστούν να εμβολιαστούν οι πολίτες και στον εμβολιασμό έγινε μια ολόκληρη προσπάθεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας δείχνουν πως Ελλάδα είναι στη 13η θέση, είπε ο υπουργός Υγείας που συνέδεσε την θνητότητα με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Είπε επίσης ότι στον εμβολιασμό σήμερα η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο επειδή η κυβέρνηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος και πήρε πολύ δύσκολα μέτρα. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση, οποιονδήποτε θάνατο αν έχει συνοδό περιστατικό Covid, ασχέτως από ποια αιτία προήλθε ο θάνατος, καταγράφεται ως θάνατος Covid, έχει δηλαδή ‘το πιο αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει’.

«Δεν είναι προτεραιότητά σας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μειώθηκαν τα κονδύλια για την υγεία στον προϋπολογισμό, προκρίνει την ιδιωτική κερδοσκοπία, δεν αυξάνει τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού και δεν συνταγογραφεί τα διαγνωστικά τεστ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους θανάτους από Covid και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 3η στην ΕΕ και 7η στον κόσμο, σε θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τους αυξημένους θανάτους. Σημείωσε δε ότι είναι η κυβέρνηση που καθυστέρησε να φέρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, και ότι το πολιτικό κόστος είναι αυτό που την κρατάει να μην κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.