ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση την Πέμπτη 22/2/2024 – Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία

21-02-2024

Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση για την Πέμπτη 22/2/2024 έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που περιλαμβάνει Στάση Εργασίας για την Αττική 8πμ-3μμ, 24ωρη Απεργία για την Περιφέρεια, Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 8.30πμ στην Πλατεία Μαβίλης και Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ προς το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. «Αιμορραγούμε από προσωπικό χωρίς να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά χωρίς να υπολογίζουν την εργασιακή εξάντληση, την κούραση του προσωπικού, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Καλύπτουν ένα κενό σε μια υγειονομική μονάδα με τις μετακινήσεις και ανοίγουν ένα άλλο», καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα, κάθε μήνα –σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ- αποχωρούν εκατοντάδες υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς έστω να αντικαθίστανται με αντίστοιχες προσλήψεις. «Σε σχέση με πέρυσι δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι προσλήψεις του ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και πέραν των χρονοβόρων διαδικασιών που κρατάνε πέντε χρόνια έχουμε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού. Δηλαδή συμβασιούχοι που ήδη εργάζονται καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων».

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δεν προσλαμβάνεται επικουρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες λόγω δημοσιονομικών περιορισμών. Από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ένας ή δύο υπάλληλοι αντιστοιχούν σε κάθε Νοσοκομείο.

«Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων. Παρότι ήταν δεσμεύσεις της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Ακόμη και το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας ρυθμίστηκε με αδικίες και αποκλεισμούς. Δεν είναι δυνατόν να προσελκύσεις υγειονομικούς όταν οι πρόσθετες αμοιβές για φουλ κυκλικό ωράριο είναι περί τα 120ευρώ το μήνα (8 νύχτες, 3 αργίες, 8 απογεύματα, 8 πρωινά)», τονίζει.

Επιπρόσθετα, στο τέλος Ιουνίου 2024 λήγουν οι συμβάσεις 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση. Όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, «οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται. Οι 6.000 ΣΟΧ στοιχίζουν τα μισά χρήματα από τους αντίστοιχους εργολαβικούς. Οι εργολάβοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με χαμηλούς μισθούς περισσότερες ώρες από τις νόμιμες, χωρίς να χορηγούν ρεπό και άδειες που δικαιούνται. Πως είναι δυνατόν τα Νοσοκομεία που οφείλουν 1,2 δις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς να ανταπεξέλθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους τη διπλάσια δαπάνη των εργολάβων. Θα τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία τους».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί. Να επιστρέψουν οι απολυθέντες.

Εκτενή αναφορά κάνει η ΠΟΕΔΗΝ στη διαχείριση των ασθενών στα επείγοντα και τις κλινικές των Νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών και παθολογικών περιστατικών. Στα επείγονται – υπογραμμίζει – η πολύωρη ταλαιπωρία αναδεικνύει την έλλειψη οργανωμένης και στελεχωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού. «Τα φορεία, τα ράντα, η νοσηλεία ασθενών στην διασπορά (σε άσχετες κλινικές) με κίνδυνο διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων αναδεικνύει την επισφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων λόγω έλλειψης προσωπικού και την έλλειψη νοσοκομειακών κλινών. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους».

Και εξηγεί: «Για τη δυσχερή λειτουργία του Συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα στην Ευρώπη. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της Δημόσιας δωρεάν Περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού όχι μόνο Αναισθησιολόγων αλλά και Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. «Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί», σημειώνει.