Η διεθνής οργάνωση HelpΑge International καταρτίζει ξανά την έκθεση της με τίτλο Global AgeWatch Index που δείχνει τις καλύτερες και τις χειρότερες χώρες για να γεράσει κανείς. Τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι καλά.
Σύμφωνα με την έκθεση το καλύτερο μέρος για να γεράσει κανείς είναι η Ελβετία. Ακολουθούν από κοντά η Νορβηγία και η Σουηδία. Στην τέταρτη θέση είναι η Γερμανία και στην πέμπτη ο Καναδάς.
Στον αντίποδα, η χειρότερη χώρα για να γεράσει κανείς είναι το Αφγανιστάν που κατατάχθηκε τελευταίο.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά. Συγκεκριμένα στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών. Είναι ακόμα πιο χαμηλά κι από χώρες όπως η Αλβανία που είναι στη θέση 53, το Μπαγκλαντές που είναι στη θέση 67, τη Μογγολία που είναι στη θέση 72 και την Τουρκία που βρίσκεται στη 75η θέση.
Τον δείκτη αυτόν τον καταρτίζει η HelpΑge International σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton στην Βρετανία. Η έκθεση καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κατάταξη των χωρών γίνεται βάση αξιολόγησης διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση και το περιβάλλον.
Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σήμερα συνεχίζει να έχει η Ιαπωνία με μέσο όρο τα 86 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού μόνο 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Νότια Κορέα έως μόνο 1,6% στην Ισλανδία. Έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η θέση της Ελλάδας είναι χαμηλή λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής των ηλικιωμένων (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: