Ποια είναι η ορμόνη που συνδέεται με τις μακροχρόνιες σχέσεις

26-12-2016

Θα ήταν ένα εύκολο συμπέρασμα. Ειδικοί όμως τώρα δίνουν και μια επιστημονική εξήγηση για το πως η οξυτοκίνη μπορεί να ρυθμίσει την ερωτική συμπεριφορά των γυναικών.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης έκαναν έρευνες σε γενετικά μεταλλαγμένα θηλυκά ποντίκια και βρήκαν πως, αφαιρώντας τους εντελώς την ορμόνη οξυτοκίνη από το γονιδίωμα, δεν πλησίαζαν πια τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της εποχής που κανονικά ζευγαρώνουν. Μάλιστα, δεν είχαν καμία απολύτως διάθεση προς τα αρσενικά.
Ο Δρ. Miho Nakajima και η ομάδα του λένε πως τα θηλυκά έδειχναν μειωμένο ενδιαφέρον προς τα αρσενικά όταν η «ορμόνη του έρωτα» μειωνόταν αλλά και πάλι δεν είχαν ερωτικό ενδιαφέρον ενώ η διαφορά αυτή στο ερωτικό ενδιαφέρον ήταν μικρότερη στα αρσενικά με τη μείωση της οξυτοκίνης.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν πως αυτή η ορμόνη είναι πολύ σημαντική και για να συνδεθεί συναισθηματικά η μητέρα με το παιδί ενώ μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology έδειξε πως τα επίπεδα της οξυτοκίνης ανεβαίνουν στα ύψη όταν ο άνθρωπος ερωτεύεται και σχετίζεται με τις μακροχρόνιες σχέσεις.