Ποιες είναι οι πιο κοινές λοιμώξεις που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή;

26-12-2016
Οι λοιμώξεις που μεταδίδονται με το σεξ είναι αρκετές. Άλλες είναι λιγότερο και άλλες περισσότερο επικίνδυνες και μπορεί να κοστίσουν ακόμα και τη ζωή. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές λοιμώξεις που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής;
 
Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως περίπου 250 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Ο ΠΟΥ αντικατέστησε τον όρο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) με τον όρο Λοιμώξεις Μεταδιδόμενες Σεξουαλικά (ΛΜΣ). Έτσι, περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις των ατόμων χωρίς συμπτώματα.
 
Οι πιο κοινές λοιμώξεις που μεταδίδονται από ιούς είναι οι εξής:
 
Έρπητας 2 (HSV-2)
Εμφανίζεται κυρίως στις πρώτες σεξουαλικές επαφές και παρουσιάζει συμπτώματα μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.
Ύστερα από επώαση 2-7 ημερών εμφανίζονται πολλαπλές φυσαλίδες σε κόκκινη βάση, η μία κοντά στην άλλη, σαν στεφάνι, και συνοδεύονται από κάψιμο και πόνο. Εμφανίζονται στην κεφαλή και στη βάλανο του πέους, στα χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο, στο περίνεο, στους γλουτούς, στον πρωκτό και την γύρω περιοχή.
Σπάνια μπορεί να συνυπάρχει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, προσβολή του στόματος, των δακτύλων ή του οφθαλμού. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περίπτωση προσβολής εγκύου από HSV, λόγω κινδύνου προσβολής του εμβρύου. Χαρακτηριστικό πρόβλημα των ερπητικών λοιμώξεων είναι οι υποτροπές.
Η απομόνωση του ιού είναι δύσκολη και οι ειδικές εξετάσεις αίματος βοηθούν κυρίως στην επιβεβαίωση της πρώτης λοίμωξης.
Η θεραπεία των προσβολών στα γεννητικά όργανα απαιτεί την χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων, που δεν προλαμβάνουν τις υποτροπές. Σε περίπτωση υποτροπής, απαιτείται εκ νέου θεραπεία. Εάν οι υποτροπές είναι περισσότερες από έξι ετησίως, απαιτείται θεραπεία 6-12 μηνών.
 
Ηπατίτιδες
Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα και μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά με στοματο-πρωκτικές ή με επαφές δακτύλων – πρωκτού – στόματος. Ο χρόνος επώασης είναι 2-6 εβδομάδες και τα συμπτώματα είναι κούραση, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί καθώς και κιτρίνισμα των ματιών και του σώματος. Η νόσος θεραπεύεται από μόνη της και απαιτείται ανάπαυση. Προληπτικά, σε ειδικές κατηγορίες ατόμων, προβλέπεται εμβολιασμός.
Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, κυρίως με το σπέρμα, τα υγρά του κόλπου και του τραχήλου, καθώς και με το σάλιο που περιέχει αίμα. Ο χρόνος επώασης είναι 4-28 εβδομάδες και στο 90% των περιπτώσεων η νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Στο 10% των περιπτώσεων όπου αναπτύσσονται συμπτώματα, παρατηρείται αδυναμία, εύκολη κόπωση, ανορεξία, κοιλιακοί πόνοι, εμετοί, κίτρινα μάτια – δέρμα.
Στο 10% των περιπτώσεων η νόσος θα καταστεί χρόνια, ενώ ένα ποσοστό θα αναπτύξει κίρρωση ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Ο εμβολιασμός είναι πλέον υποχρεωτικός στην Ελλάδα στα βρέφη, ενώ στους ενήλικες συνιστάται σε συντρόφους χρόνιων φορέων, σε άτομα με εναλλαγές σεξουαλικών συντρόφων, στους ομοφυλόφιλους και σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
 
AIDS
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού HIV είναι η σεξουαλική οδός και είναι υπεύθυνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Αυτή η μετάδοση πραγματοποιείται σε επαφές ετεροφυλοφιλικές ή ομοφυλοφιλικές με άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό.
Παράγοντες όπως η σεξουαλική επαφή δια του πρωκτού με λύσεις συνεχείας του δέρματος (τραυματισμός) ή των βλεννογόνων, αιμορραγία ή ύπαρξη άλλου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος ευνοούν την μετάδοση.
Μία και μόνο σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού καθώς επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση δια του στόματος – γεννητικών οργάνων.
Ύστερα από 2-6 εβδομάδες από τη μόλυνση μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα στο 50% των ασθενών. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες, φευγαλέο εξάνθημα, διάρροιες, διογκώσεις λεμφαδένων και σπάνια εκδηλώσεις από τον εγκέφαλο (εγκεφαλίτιδα) ή τα νεύρα.
Η διάγνωση γίνεται με την αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού (με το τεστ Elisa HIV) 3-4 εβδομάδες μετά την ύποπτη επαφή. Πάντοτε απαιτείται επιβεβαίωση με ένα άλλο τεστ (το Western–Blot).
Θεραπεία έναντι του ιού απαιτείται μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου ή όταν εργαστηριακά διαπιστωθεί σημαντική προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος (τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού CD4 είναι κάτω από 350 κύτταρα /μl).
 
Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν πόσο απαραίτητο είναι να φοράμε προφυλακτικό σε κάθε ερωτική μας επαφή για να αποφεύγουμε τέτοιου είδους περιπέτειες υγείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Αυτό είναι το νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
Σεξ: Όσο νωρίτερα ξεκινά η ερωτική ζωή τόσο πιο πιθανά είναι τα ΣΜΝ
ΣΜΝ: Οι εφαρμογές γνωριμιών στα κινητά συμβάλουν στην εξάπλωση τους