Pokemon Go: Παίζετε μεν… γυμναζόσαστε δε, αλλά προσοχή!

26-12-2016

Το Pokemon Go, μία εφαρμογή-παιχνίδι για smartphones που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, είναι ήδη εγκατεστημένη στο 10% των κινητών παγκοσμίως. Οι παίκτες έχουν ένα βασικό στόχο, να πιάσουν και να εκπαιδεύσουν τα ψηφιακά τους «κατοικίδια», τα Pokemon. Η εφαρμογή συνδυάζει δεδομένα από την κάμερα, ασύρματο internet (3G/LTE) και GPS ώστε παρακολουθεί τη τοποθεσία του χρήστη, ο οποίος καλείται να μετακινείται συνεχώς προκειμένου να εντοπίσει νέα Pokemon.

Έτσι, οι χρήστες της εφαρμογής βρίσκουν τους εαυτούς τους να γυμνάζονται ακούσια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να «πιάσουν» ένα καινούργιο Pokemon. Έτσι, πολλοί επιλέγουν να περπατήσουν λίγο παραπάνω και να μην πάρουν τα ΜΜΜ ή βγαίνουν για ένα περίπατο αλλά απορροφώνται από το παιχνίδι και καλύπτουν υπερβολικά μεγάλες αποστάσεις. Ένας μέσος όρος περιπάτου στην πόλη (βασισμένος σε μαρτυρίες παικτών) διαρκεί περί τις δύο ώρες.

Φυσικά, όταν ένα φαινόμενο παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις, υπάρχουν και παρατράγουδα. Υπάρχουν χρήστες της εφαρμογής οι οποίοι έχουν χαθεί σε σπηλιές, άλλοι που, επειδή είχαν την προσοχή τους στο κινητό, βρέθηκαν να πέφτουν επάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και λιμάνια αλλά και μερικοί (κυρίως στις ΗΠΑ) οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ύποπτη συμπεριφορά και έχουν συλληφθεί. Άλλωστε, δεν είναι και το πιο φυσιολογικό για ένα άτομο να περπατά για ώρα, κάνοντας την ίδια διαδρομή και κοιτώντας συνέχεια την οθόνη του κινητού του, ειδικά σε μέρη πολυσύχναστα, όπου και εμφανίζονται πιο συχνά και τα, περίφημα πλέον, Pokemon.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια εφαρμογή για smartphones κάνει την εμφάνισή της. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν αντίστοιχες υλοποιήσεις, η μία εκ των οποίων μάλιστα, ονόματι Ingress, αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας που έφτιαξε και το Pokemon Go. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή της εφαρμογή αυτού του τύπου σε συνδυασμό με ένα τόσο μεγάλο franchise όπως τα Pokemon.

 

Κωνσταντίνος Δουκάκης