Πολλές εξετάσεις και θεραπείες δεν είναι απαραίτητες

26-12-2016
Όταν έχουμε κάτι πηγαίνουμε στον γιατρό. Εκείνος με τη σειρά του μας λέει να κάνουμε μια σειρά εξετάσεων και μας δίνει στη συνέχεια και φάρμακα εάν όντως το κρίνει απαραίτητο. Τώρα όμως νέα Βρετανική έρευνα δείχνει πως πολλές από τις εξετάσεις και τις θεραπείες που δίνουν οι γιατροί στην ουσία είναι αχρείαστες.
 
Ερευνητές 11 διαφορετικών ειδικοτήτων από την Ακαδημία των Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων (AMRC) που εκπροσωπεί 22 ιατρικές ενώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία ορισμένες εξετάσεις και θεραπείες που αποτελούν ρουτίνα στην καθημερινή ιατρική πρακτική είναι σε μεγάλο βαθμό αχρείαστες αι πως θεραπείες όπως ο καθαρισμός των πληγών με φυσιολογικό ορό ή η χημειοθεραπεία σε τελικού σταδίου πάσχοντες από καρκίνο συχνά ωφελούν ελάχιστα έως καθόλου τους ασθενείς.
Μαλιστα, λένε πως εξίσου αποτελεσματικό με τον φυσιολογικό ορό είναι το πλύσιμο της πληγής με καθαρό τρεχούμενο νερό, ενώ η χημειοθεραπεία ως παρηγορική θεραπεία δεν αποδίδει πάντοτε και εκ φύσεως είναι τόσο τοξική ώστε μπορεί να δημιουργήσει άλλα, αβάσταχτα προβλήματα στον ασθενή.
 
Οι ειδικοί συνεχίζουν στην έκθεση τους λέγοντας πως δεν χρειάζεται πάντοτε να μπαίνει γύψος στα κατάγματα των ποδιών και πως ορισμένα μικρά κατάγματα πάνω από το μικρό δάκτυλο του ποδιού για παράδειγμα γιατρεύονται το ίδιο αποτελεσματικά όταν ο ασθενής φορά αφαιρούμενη ιατρική μπότα. Με την ίδια λογική, τα παιδιά δεν χρειάζονται απαραίτητα γύψο για τα μικρά κατάγματα στην μία πλευρά του καρπού.
 
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της AMRC, όσοι παίρνουν στατίνες χωρίς να έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων και χωρίς να έχουν οικογενειακό ιστορικό τέτοιων προβλημάτων, δεν χρειάζεται να κάνουν συνέχεια εξετάσεις για χοληστερόλη.
Αντίστοιχα, τα μικρά παιδιά με οξεία βρογχιολίτιδα (είναι λοίμωξη του αναπνευστικού) δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, διότι μελέτες έχουν δείξει πως έχουν μικρή ή καμία επίδραση.
Επίσης, είναι λανθασμένη η άποψη ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών μπορεί να ξεμεθύσει πιο γρήγορα έναν μεθυσμένο.
 
Από την κριτική ματιά της AMRC δεν γλιτώνουν ούτε οι απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως αναφέρει, η ακτινογραφία δεν ενδείκνυται για τους πάσχοντες από πόνο στη μέση δίχως συμπτώματα που να εγείρουν υπόνοιες ότι ασκείται πίεση στη ρίζα των νεύρων. Αντίστοιχα, οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για τα μικρά κτυπήματα στο κεφάλι.
 
Όσον αφορά τα φάρμακα για την υπέρταση, αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν η πίεση είναι επίμονα πάνω από 140/90 mmHg και ο ασθενής έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
 
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή νέα ενημερωτική εκστρατεία την οποία αρχίζει η AMRC για την ορθολογική χρήση των εξετάσεων και των θεραπειών.
 
Ο πλήρης κατάλογος των ιατρικών πράξεων στις οποίες γίνεται κατάχρηση παρατίθεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας «Choosing wisely» και βασίζεται σε έρευνα της ακαδημίας μεταξύ των γιατρών, το 80% εκ των οποίων παραδέχτηκαν ότι έχουν χορηγήσει στους ασθενείς θεραπείες που ξέρουν ότι είναι αναποτελεσματικές, μόνο και μόνο επειδή οι ασθενείς επέμεναν.
 
Ο κατάλογος που κατήρτισε η AMRC είναι ο αρχικός και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ενώ στόχος είναι να ενημερωθούν οι γιατροί ώστε να αποφασίσουν πιο προσεκτικά τι χρειάζεται και τι όχι για τη σωστή φροντίδα των ασθενών τους.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: