Πονοκέφαλος για το υπουργείο η κατάρριψη του νέου πλαφόν

26-12-2016

Μεγάλος πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας η απόφαση του Σύμβουλίου Επικρατείας με την οποία γίνεται αποδεκτή η νέα προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την αναστολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, για την καθιέρωση πλαφόν στην δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή. Αν και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας επρόκειτο για ένα ήπιο μέτρο, τελικά η απόφαση του συμβουλίου Επικρατείας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για το μέγάλο “διακύβευμα” της ηγεσίας του υπουργείου που είναι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η φαρμακευτική δαπάνη είχε υπέρβαση γύρω στα 170 εκατομμύρια ευρώ

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, μετά την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην εξής δήλωση:

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας για το πλαφόν συνταγογράφησης. Η απόφαση δικαιώνει για δεύτερη φορά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την προσφυγή του και διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και το δικαίωμα των ιατρών να λειτουργούν με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών τους. Θεωρούμε ότι είναι πλέον η ώρα που το Υπουργείο Υγείας οφείλει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστικό και αποτελεσματικό εξορθολογισμό τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη“.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κος Βορίδης στο Healthview σχετικά με την πιθανότητα να καταπέσει εκ νέου το πλαφόν μετά από τις προσφυγές των γιατρών, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι το νομικό οπλοστάσιο του κράτους δεν έχει εξαντληθεί και ότι υπάρχουν “πιο αυστηρά μέτρα τα οποία το κράτος δεν έχει εφαρμόσει ακόμη”. 

Η κατάρριψη μάλιστα του πρώτου πλαφόν από το Συμβούλιο Επικρατείας ήταν η απάντηση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο ότι δεν κατόρθωσε να πετύχει το στόχο του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.