Πως η έλλειψη ύπνου κάνει κακό στην καρδιά

26-12-2016
Είναι αμέτρητες οι έρευνες που έχουν αποδείξει την τεράσια σημασία που έχει ο ύπνος τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεια. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.
 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 26 υγιή άτομα ηλικίας από 20 έως 39 ετών, που έπρεπε να κοιμηθούν πέντε ώρες για οκτώ ημέρες, είτε σε καθορισμένες ώρες, είτε με στέρηση 8,5 ωρών τις τέσσερις ημέρες. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, έδειξαν πως όταν η έλλειψη ύπνου συνδυαζόταν με καθυστέρηση να κοιμηθούν, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερο καρδιακό παλμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεγαλύτερης έκτασης τη νύχτα. Επίσης καταγράφηκε αύξηση στα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, και στις δυο ομάδες. 
 
Η νορεπινεφρίνη, ορμόνη που έχει σχετιστεί με το στρες μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και διεύρυνση της τραχείας.
 
Η επικεφαλής της έρευνας, Ντανιέλα Γκριμαλντι και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ακόμα πως η έλλειψη ύπνου και η καθυστέρηση των εθελοντών να πέσουν για ύπνο σχετιζόταν με μειωμένη διακύμανση του καρδιακού παλμού κατά τη διάρκεια της νύχτας και μειωμένη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, κατά τη διάρκεια της φάσης βαθιάς ύπνωσης που συνήθως έχει «επιδιορθωτική» επίδραση στην καρδιακή λειτουργία. 
 
Η κύρια επίδραση του πνευμονογαστρικού νεύρου στην καρδιά είναι η μείωση του καρδιακού παλμού. 
 
Όπως είπε η Δρ. Γκριμάλντι «η μελέτη δείχνει ότι, ειδικά οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, που είναι εκτεθειμένοι σε αλλαγές του κιρκαδιανού ρυθμού, δεν επωφελούνται πλήρως από τις ευεργετικές ιδιότητες του ύπνου επί της καρδιακής υγείας».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: