Πως η πλήξη μπορεί να σας βοηθήσει

26-12-2016
Όλοι αισθανόμαστε ανία στη ζωή μας. Είτε επειδή δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε είτε επειδή έχουμε πολλά να κάνουμε αλλά βαριόμαστε να κινητοποιηθούμε. Είτε το ένα ισχύει, είτε το άλλο το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Περνάμε τα λεπτά και οι ώρες χωρίς να κάνετε τίποτα. Τι κι αν σας έλεγε κάποιος πως αυτό μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο κακό;
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Lancashire στη Βρετανία απέδειξαν πως η πλήξη επιτρέπει στο μυαλό να «δουλέψει» τη δημιουργικότητά του. Κι αυτό επειδή όταν δεν κάνουμε τίποτα, δουλεύει περισσότερο το μυαλό.
 
Πως βγήκαν οι ειδικοί σε αυτό το συμπέρασμα;
Η δρ, Sandi Mann και η ομάδα της έδωσαν σε 80 ενήλικες ποτήρια μιας χρήσης από πολυστυρένιο και τους ζήτησε να βρουν όσες περισσότερες χρήσεις μπορούσαν γι’ αυτά. Οι μισοί ξεκίνησαν αμέσως ενώ οι άλλοι μισοί βαριούνταν και ξόδεψαν 15 λεπτά στην αρχή γράφοντας αριθμούς τηλεφώνων. Αυτό τους έκανε να βρουν περισσότερες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ποτήρια.
 
Ένα δεύτερο πείραμα έδειξε πως μια επαναλαμβανόμενη εργασία ανάγνωσης ήταν πιο αποτελεσματική στην τόνωση της φαντασίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί η Δρ. Mann το διάβασμα απαιτεί λιγότερη συγκέντρωση απ’ ότι το γράψιμο, αφήνοντας χώρο για ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας της σκέψης
 
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychologist από την British Psychological Society, έδειξε λοιπόν πως η βαρεμάρα και  πλήξη ίσως δεν είναι και τόσο κακά συναισθήματα.
 
Όπως είπε η Δρ, Mann στην Daily Mail, η σημερινή μανία των ανθρώπων με τα smartphones και τα tablets καταστρέφουν την δημιουργικότητα των ανθρώπων, καθώς απορροφά όλο τους τον χρόνο μην αφήνοντας τους περιθώριο σε σκέψη. Η ίδια προσέθεσε πως «είμαι πεπεισμένη, ότι το να βαριέται κανείς δεν είναι τόσο κακό, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι καλό να βαριόμαστε μερικές φορές. Εγώ έχω πολλές ιδέες το διάστημα που περνώ πηγαίνοντας στη ή επιστρέφοντας από τη δουλειά. Είναι ένας ‘νεκρός χρόνος’, όμως χάρη στη βαρεμάρα που προκαλεί, παρακινεί το μυαλό μου να σκέφτεται διάφορα πράγματα».