Όλοι βλέπουμε όνειρα. Άλλοι λιγότερα, άλλοι περισσότερα. Κάποιοι τα θυμούνται έντονα όταν ξυπνήσουν ενώ ορισμένοι όχι. Αμέτρητες είναι έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια για τα όνειρα και τη σχέση τους με την υγεία. Η τελευταία από αυτές δείχνει πως όσοι βλέπουν πολλά όνειρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η έρευνα κράτησε δώδεκα χρόνια από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν πως η φάση του ύπνου που λέγεται REM σχετίζεται με το νευρικό σύστημα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι για κάθε 1% λιγότερο ύπνο στην φάση REM, οι πιθανότητες εμφάνισης άνοιας στο συγκεκριμένο πρόσωπο αυξάνονται κατά 9%.
Η φάση REM του ύπνου είναι εκείνοι όπου ο άνθρωπος ονειρεύεται και άρα αυξάνεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, η αναπνοή γίνεται γρηγορότερη και ο σφυγμός πιο δυνατός.
Η άνοια έχει ήδη συνδεθεί με διαταραχές του ύπνου, όμως ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει την αιτία που την προκαλεί. Σύμφωνα με τον σύλλογο «Alzheimer’s Society» όσοι είναι πάνω από 65 ετών έχουν μία στις 14 πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί ξεχνάμε ή θυμόμαστε τα όνειρα που βλέπουμε;
Άνοια: Όσοι δεν έχουν σταθερή πίεση κινδυνεύουν περισσότερο