Πως τα τραγούδια δημιουργούν αρνητικά στερεότυπα για τα γηρατιά

26-12-2016
Πολλές φορές ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια και δεν προσέχουμε καν τους στίχους σε βάθος. Δεν σκεφτόμαστε τα μηνύματα που αυτά περνάνε. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν τώρα πως τα περισσότερα τραγούδια δημιουργούν αρνητικά στερεότυπα για τα γηρατειά.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το Πανεπιστήμιο του Hull στη Βρετανία έκαναν μια ανάλυση όλων των τραγουδιών με αγγλικούς στίχους που κυκλοφόρησαν από τη δεκαετία του ’30 έως σήμερα και έχουν ως θέμα τα γηρατειά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Προηγμένης Νοσηλευτικής (JAN) έδειξαν πως επτά στα δέκα τραγούδια με αγγλικούς στίχους παρουσιάζουν τα γηρατειά και τους ηλικιωμένους με αρνητικό τρόπο, αφού επικεντρώνονται μόνο στον θάνατο και την σωματική φθορά.
 
Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γιακίντα Κέλι και η ομάδα της μόλις 76 τραγούδια έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα και τα 55 από αυτά (ή το 72%) εστιάζονται στις αρνητικές πλευρές των γηρατειών, ιδίως στην σωματική αδυναμία, τη μοναξιά και το θάνατο.
 
Όπως εξηγεί η Δρ. Κέλι, «οι στίχοι “When I get older, losing my hair, many years from now, will you still be sending me a valentine, birthday greeting, bottle of wine” αμφισβητούν στην πραγματικότητα το αν μπορεί κάποιος στα 64 του χρόνια να είναι ακόμα άξιος να αγαπηθεί και αυτό είναι ανησυχητικό».
 
Όπως έδειξε η μελέτη, Beatles, Leonard Cohen, Elton John, Pulp και The Who είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που έχουν κάνει επιτυχία με κομμάτια τα οποία καλλιεργούν αρνητικά στερεότυπα για τα γηρατειά και τα σημάδια τους στον άνθρωπο.
Αντιθέτως, Bob Dylan, John Lennon και Dusty Springfield είναι μερικοί απ’ όσους χρησιμοποιούν θετικούς στίχους για να περιγράψουν τα γηρατειά.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλότερα ποσοστά αρνητικών τραγουδιών είχε η δεκαετία του ’80, κατά την οποία τα τέσσερα πέμπτα των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν επί του θέματος αναφέρονταν στα γηρατειά με αρνητικό τρόπο.
Οι ερευνητές λένε πως η αρνητική παρουσίαση των γηρατειών δημιουργεί λάθος στερεότυπα και μπορεί να είναι αναίτια αποθαρρυντική για όλους μας, και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: