Πως θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ

26-12-2016
Στα χέρια του υπουργού βρίσκεται η έκθεση της επιτροπής που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, σε περίπου ενάμιση μήνα, από την ειδική επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή της πολιτικής της Υγείας κ. Κυριάκο Σουλιώτη, και περιέχει το σχέδιο της αναδιαμόρφωσης του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια αν και επανειλημμένα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, θεωρείται αμφίβολο εάν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν όλες οι διεργασίες και οι συζητήσεις με τους συλλόγους προκειμένου ο “νέος” ΕΟΠΥΥ να είναι έτοιμος στις αρχές Νοεμβρίου όπως προανήγγειλε ο υπουργός. Προς το παρόν, πάντως οι ιατρικοί σύλλογοι μελετούν την έκθεση της επιτροπής και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις αλλά και τις αντιρρήσεις τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή δεν παίρνει θέση στο μείζον ζήτημα εάν ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνει πάροχος υπηρεσιών υγείας ή να μετατραπεί αποκλειστικά σε αγοραστή, ενώ οι αλλαγές που προτείνει πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν σταδιακά με την αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών ανθρώπων και εξοπλισμού.
 
Επίσης στην έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πόρων που διατίθενται για την Πρωτοβάθμια Φροντιδα Υγειας, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι ανάγκες έχουν υποεκτιμηθεί.
 
Οι βασικοί άξονες της έκθεσης ειναι οι εξής:
 

Ανάγκες Πληθυσμού

Προτείνεται: Διαμόρφωση ενός ενιαίου ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος Πρωτοβάθμιας ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ με την υπαγωγή σε αυτό όλων των δομών, δηλαδή και των δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας.
Ισχύει: λειτουργία δύο ΔΗΜΟΣΙΩΝ υποσυστημάτων που απευθύνονται σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας ένα μέσω των δομών του ΕΟΠΥΥ και ένα μέσω των Κέντρων Υγείας που υπάγονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
 

Εποπτεία

Προτείνεται: διοικητική αυτονομία σε επίπεδο δομής ΠΦΥ ενώ την εποπτεία την αναλαμβάνουν οι ΥΠΕ. Οργανώνεται η 24ωρη λειτουργία των δομών ΠΦΥ και επεκτείνεται το ωράριο για προγραμματισμένες επισκέψεις από 5,5 ώρες σε πλήρες 8ωρο για τις δομές του ΕΟΠΥΥ.
Ισχύει: Ο ΕΟΠΥΥ εποπτεύει τα πολυιατρεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα ΥΓΕΙΑΣ που υπάγονται σε αυτά. Τα πρώτα λειτουργούν με ωράριο ενώ τα δεύτερα δεν έχουν ωράριο.
 

Οικογενειακός Γιατρός

Προτείνεται: Εισαγωγή του οικογενειακού γιατρού ως δικαίωμα του ΠΟΛΙΤΗ και ως υποχρέωση του συστήματος υγείας, έναντι των πολιτών. Αυτο δε σημαίνει αποκλεισμός στους γιατρούς ειδικοτήτων όμως ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ που αφορούν κάθε πολιτη. 
Ισχύει: Στην πραγματικότητα, αν και ο θεσμός έχει προβλεφθεί, ποτέ δεν εφαρμόστηκε και δεν λειτούργησε αν και είχε ισχυρά κίνητρα για να έχει καλά αποτελέσματα. 
 

Χρόνια Νοσήματα

Προτείνεται: Ανάπτυξη δικτύου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ χρόνιων νοσημάτων με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό αλλά και τη συμμετοχή γιατρών ειδικοτήτων.
Ισχύει: Νόσο κεντρικό σύστημα με έμφαση στη διαχείριση έξαρσης της νόσου και απουσία συστηματικής παρακολούθησης και εκπαίδευσης του ασθενή.
 

Σχέσεις Εργασίας

Προτείνεται: Σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των ιατρών με το νέο σύστημα, με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.
Ισχύει: πολλαπλές σχέσεις με διαφορετικό καθεστώς αμοιβών, ωρών απασχόλησης, και αποκλειστικότητας.
 

Συμβάσεις με Νέους Γιατρούς

Προτείνεται: Δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με Κέντρα Υγείας για τους ιδιώτες γιατρούς χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό τους, αλλά με δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης.
Ισχύει: πάγια αντί μισθός με διαφορετικό ύψος ανάλογα με το φορέα απασχόλησης και κατά πράξη και περίπτωση για την άσκηση ιδιωτικού έργου.
 

Τρόπος Αποζημίωσης – Αμοιβές

Προτείνεται: οι ειδικότητες που θα αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού να αμείβονται βάσει ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει α) κατα κεφαλήν αμοιβή και επιπλέον αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες θα εφαρμοσθούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
 

Κατ’ οίκον Φροντίδα

Προτείνεται: Η εισαγωγή της κατ’ οίκον φροντίδας με την ενεργοποίηση του νοσηλευτή ΠΦΥ αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας.
Ισχύει: Η κατ’οικον φροντίδα ισχύει πολύ περιορισμένα. Στην πραγματικότητα δεν την προβλέπει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ παρότι όπου έχει εφαρμοσθεί έφερε σημαντικά οφέλη.
 

Ιστορικός Φάκελος – Κάρτα Υγείας 

Προτείνεται: Η ενσωμάτωση στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ενός ατομικού αρχείου υγείας για κάθε ασθενή. Στη συνέχεια, θα συνδεθεί με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας.
Ισχύει: αυτό που ισχύει στην πράξη είναι ότι παρά την πρόοδο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι πληροφορίες που αφορούν κάθε ασθενή δεν αξιοποιούνται.
 

Μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία της Πρότασης για τη μεταρρύμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εδώ.