Πως θα προστατεύσετε την εταιρεία και τους εργαζόμενούς σας από τη γρίπη

26-12-2016

Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το είδος της επιχείρησής σας, ο έγκαιρος προγραμματισμός και η οργάνωση μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε από τη γρίπη και ειδικά οπό τη γρίπη των χοίρων, την εταιρεία σας και τους ανθρώπους που εργάζονται για σας.

Οργανωθείτε τώρα

  • Αναθεωρήστε το υπάρχον σχέδιο αντιμετώπισης μιας πανδημίας γρίπης ή αναπτύξτε καινούργιο. Εάν συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στη διαδικασία ανάπτυξης και αναθεώρησης του σχεδίου, θα είναι πιθανότερη η εφαρμογή του. Μοιραστείτε το σχέδιο και την πολιτική αντιμετώπισης της γρίπης μαζί τους.
  • Συνεργαστείτε με τον κρατικό και τον τοπικό υγειονομικό φορέα για να εξασφαλίσετε κανάλι επικοινωνίας, καθώς και μεθόδους διάδοσης των πληροφοριών σε μια πιθανή έξαρση των περιστατικών γρίπης.
  • Αναζητήστε τρόπους που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα νοσήσουν από τη γρίπη, να παραμείνουν στο σπίτι τους χωρίς να φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
  • Αναπτύξτε μια ευέλικτη πολιτική αδειοδότησης ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παραμείνουν σπίτι και να φροντίσουν τα παιδιά τους ή κάποιο άρρωστο μέλος της οικογένειας, σε περίπτωση που τα σχολεία ή οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείσουν.
  • Μοιραστείτε τις καλές πρακτικές υγιεινής με άλλες επιχειρήσεις στην τοπική κοινότητα.Συνεργαστείτε με τους προμηθευτές σας, με τα εμπορικά επιμελητήρια και τις τοπικές οργανώσεις ώστε να βελτιωθούν συνολικά οι προσπάθειες αντίδρασης.
  • Προσθέστε ένα «παράθυρο παρακολούθησης» ή ένα «κουμπί» στην ιστοσελίδα της εταιρίας σας ή στην ιστοσελίδα των εργαζομένων της εταιρείας ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες πληροφορίες για τη γρίπη. Ενδεικτικά, έγκυρες πληροφορίες στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε από:
  • Προμηθευτείτε χειροπετσέτες μιας χρήσης, σαπούνι, και καθαριστικά χεριών με βάση το οινόπνευμα για να ενθαρρύνετε τις συνήθειες υγιεινής στον εργασιακό χώρο.
  • Προγραμματίστε σωστά, ώστε η εταιρεία να μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί ακόμη και αν αρκετοί από τους εργαζόμενους χρειαστεί να παραμείνουν σπίτι. Αναθέστε εργασίες και εκπαιδεύστε άλλα μέλη του προσωπικού. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος ασθενήσει θα έχετε διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Αναλάβετε δράση τώρα

Λάβετε μέτρα τώρα και συνεχίστε κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης να βοηθάτε στην προφύλαξη της υγείας των υπαλλήλων σας.

  • Συμβουλέψτε όλους τους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι τους εάν είναι άρρωστοι, για διάστημα τουλάχιστον 24 ωρών που παραμένουν απύρετοι (38°C) ή χωρίς σημάδια πυρετού (ρίγη, αίσθηση ζέστης, ερυθρότητα, ή εφίδρωση). Βεβαιωθείτε ότι παραμένουν απύρετοι χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.
  • Οι εργαζόμενοι που νοσούν στο χώρο εργασίας θα πρέπει να μεταφερθούν σπίτι τους το συντομότερο δυνατόν. Εάν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στο σπίτι αμέσως, θα πρέπει να χωριστεί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  • Οι νοσούντες εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους το συντομότερο δυνατόν. Η έγκαιρη λήψη αντιιικών φαρμάκων μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, όπως τη νοσηλεία ή ακόμη και το θάνατο.
  • Ενθαρρύνετε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να προφυλαχθούν από τη γρίπη να κάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Ακόμη, ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τις επιπλοκές από τη γρίπη του H1N1 για να εμβολιαστούν. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη H1N1 είναι οι έγκυοι και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, ή ο διαβήτης).
  • Παρέχετε τους πόρους και δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου όλοι φροντίζουν για την καθαριότητα των χεριών τους και θα καλύπτουν το στόμα τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται.Προμηθευτείτε χαρτομάντηλα και κάδους απορριμμάτων με πετάλι, σαπούνι χεριών και καθαριστικά χεριών με βάση το οινόπνευμα. Προσφέρετε εκπαίδευση όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών και ενημερώστε για τις μεθόδους κάλυψης του στόματος όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται με ευκολονόητες εικόνες/αφίσες και κείμενο μεταφρασμένο στις κατάλληλες γλώσσες.
  • Καθαρίστε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που έρχονται σε συχνότερη επαφή με τα χέρια με τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτές τις περιοχές. Δεν χρειάζεται απολύμανση επιπλέον των συνηθισμένων μεθόδων.
  • Παρέχετε πληροφορίες στους εργαζόμενούς σας που βρίσκονται στο εξωτερικό σχετικά με το τι να κάνουν εάν νοσήσουν.

Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τη γρίπη, λάβετε επιπλέον μέτρα

Υπάρχει πιθανότητα η εξάπλωση της γρίπης να χειροτερεύσει και να χρειαστούν επιπλέον βήματα ώστε να επιβραδυνθεί η διάδοσή της και να παραμείνουν υγιείς οι εργαζόμενοι.

  • Εφαρμόστε πιο ενεργητική μορφή διαγνωστικού ελέγχου κατά την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία. Ρωτάτε τους εργαζόμενους για συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, μυϊκούς πόνους και πονόλαιμο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών. Θα πρέπει να ζητηθεί από όλους τους εργαζόμενους που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Συμβουλέψτε τους εργαζόμενούς σας να ελέγχουν για οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας πριν προσέλθουν στην εργασία τους καθημερινά.
  • Επεκτείνετε το διάστημα παραμονής στο σπίτι των νοσούντων εργαζομένων σε τουλάχιστον 7 ημέρες. Τα άτομα που μετά από επτά ημέρες εξακολουθούν να νοσούν θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες αφού έχουν σταματήσει τα συμπτώματα, ακόμα κι αν εντωμεταξύ  αισθανθούν καλύτερα.
  • Προσπαθήστε να αλλάξετε τα καθήκοντα, το χώρο εργασίας, ή το πρόγραμμα εργασιών για τους εργαζόμενους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη, για να περιοριστεί η πιθανότητα ασθένειας στην εργασία. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, επιτρέψτε σε αυτούς τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, ή να παραμείνουν σπίτι εάν αυτό είναι δυνατό.
  • Οργανωθείτε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κατά πρόσωπο επαφές μεταξύ των εργαζομένων.Εξετάστε πιθανότητες όπως η χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδων και τηλεδιάσκεψης, ακυρώστε τις πολυμελείς συνεδριάσεις και συγκεντρώσεις και ενισχύστε πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας (τηλε-εργασία ή ευέλικτο ωράριο) ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο εργασίας ή σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
  • Καθοδηγήστε τους εργαζόμενους που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν. Επίσης, ενημερώστε τους σχετικά με πιθανές καθυστερήσεις στο ταξίδι, τους υγειονομικούς ελέγχους και ενέργειες που αφορούν τους ταξιδιώτες.

Πηγή: Flu.gov

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα γρίπη: Νέα Γρίπη Α(Η1Ν1): Το Παρατηρητήριο για την πανδημία