Πως το Σαββατοκύριακο μπορεί να βλάπτει την υγεία μας

26-12-2016
Όσοι εργάζονται και ξυπνούν όλη την εβδομάδα νωρίς για να πάνε στη δουλειά τους περιμένουν πως και πως να έρθει το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν λίγο παραπάνω. Πόσο παραπάνω όμως είναι το υγιές; Όπως δείχνει νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, ο πολύς ύπνος το Σαββατοκύριακο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνια προβλήματα υγείας.
 
Ερευνητές από τη Μονάδα Γενετικής Θηλαστικών του MRC Harwell, έκαναν ανάλυση σε στοιχεία που συνέλεξαν από περισσότερους από 800 εθελοντές, που είχαν γεννηθεί ανάμεσα στον Απρίλιο του 1972 και τον Μάρτιο του 1973.
 
Η διαπίστωση τους ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Το κοινωνικό jet lag, δηλαδή η σημαντική διαφοροποίηση στις συνήθειες ύπνου τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και στις διακοπές και αργίες, έχει άμεση σχέση με το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, για κάθε 2 ώρες επιπλέον ύπνο που έκαναν οι εθελοντές τις μέρες χωρίς δουλειά, αυξανόταν κατά 2,5 κιλά κατά μέσον όρο ο λιπώδης μυϊκός ιστός (λίπος) στο σώμα τους.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO), ο πολύς ύπνος το Σαββατοκύριακο δείχνει πως πιθανώς πάσχουν από χρόνια υποκείμενη μεταβολική διαταραχή που ευνοεί αρκετές ασθένειες. Ανάμεσα τους την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα.
 
Οι ειδικοί βέβαια δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ακόμα το κοινωνικό jet lag ως κύρια αιτία της παχυσαρκίας. Θεωρούν όμως πως η σύνδεση που βρήκαν ανάμεσα στα δυο υποστηρίζει την θεωρία πως ο μεταβολισμός αποδιοργανώνεται, όταν το βιολογικό ρολόι είναι αποσυγχρονισμένο από το συνηθισμένο καθημερινό πρόγραμμα που έχουμε τις ημέρες που δουλεύουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών νοσημάτων.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Michael Parson, «όπως όλα τα πολύπλοκα προβλήματα υγείας, έτσι και η παχυσαρκία είναι απόρροια συνδυασμού παραγόντων και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το κοινωνικό jet lag είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν» και προσέθεσε πως «είναι πιθανό η διαταραχή αυτή να αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τους οποίους έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία η διαβίωση με τρόπο που είναι αντίθετος με τον εσωτερικό βιολογικό ρυθμό μας».