Πώς το στρες στις σχέσεις μου κάνει κακό στην υγεία μου?

26-12-2016
Νέα έρευνα από τη Δανία μας δείχνει τώρα πως το άγχος μέσα σε μια σχέση κάνει τόσο κακό στην υγεία που μπορεί να συμβάλλει ακόμα και σε έναν πρόωρο θάνατο.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε συντρόφους, συγγενείς ή και φίλους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας ενώ οι ανησυχίες και οι απαιτήσεις συνδέονταν με τη θνησιμότητα μονό στις σχέσεις με τα παιδιά και τους συντρόφους. Αυτό ισχύει περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την θετική επίδραση που έχει το κοινωνικό δίκτυο και οι στενές σχέσεις με φίλους και συγγενείς στην υγεία του ανθρώπου. Τώρα όμως οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις που έχουν οι στρεσογόνοι παράγοντες των σχέσεων στην υγεία.
Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη στη Δανία. Πήραν στοιχεία από 9870 ενήλικες, οι οποίοι ήταν στη δεκαετία των 30, των 40 ή των 50 όταν ξεκίνησε η μελέτη. Παρακολούθησαν την υγεία τους από το 2000 έως το 2011. Μέτρησαν το στρες στις σχέσεις συγκρίνοντας τις απαντήσεις που πήραν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι σύντροφοι, τα παιδιά, οι συγγενείς, οι φίλοι ή οι γείτονες αποτελούσαν πηγή ανησυχίας ή συγκρούσεων στη ζωή των συμμετεχόντων. Επίσης έλαβαν υπόψιν τους τις απαντήσεις των εθελοντών σχετικά με τη συναισθηματική υποστήριξη που λάμβαναν και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, το 4% των γυναικών και το 6% των ανδρών πέθαναν, οι μισοί σχεδόν από καρκίνο. Οι υπόλοιποι πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο, ηπατική νόσο, ατύχημα και αυτοκτονία.
Σχεδόν ένας στους 10 δήλωνε ότι ο σύντροφός του ή τα παιδιά του ήταν συνέχεια ή πολύ συχνά πηγή απαιτήσεων και ανησυχιών. Το 6% ανέφερε ότι πάντα ή πολύ συχνά είχε συγκρούσεις με άλλα μέλη της οικογένειας και το 2% ανέφερε συνεχείς ή συχνές συγκρούσεις με φίλους. Παράλληλα, το 6% βρέθηκε να έχει συχνές διαφωνίες με τον σύντροφο ή τα παιδιά, το 2% με άλλους συγγενείς και το 1% με φίλους ή γείτονες.
Τα άτομα που είχαν πάντα ή πολύ συχνά ανησυχίες ή απαιτήσεις από τον σύντροφο βρέθηκε να έχουν διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από αυτούς που σπάνια είχαν τέτοια προβλήματα. Αυτοί που είχαν τις στρεσογόνες εμπειρίες με τα παιδιά είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 50%, ενώ και οι συχνές συγκρούσεις βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμα πως οι συνεχείς ή συχνές συγκρούσεις με συντρόφους και φίλους διπλασίαζαν τον κίνδυνο θανάτου, ενώ οι φιλονικίες με τους γείτονες τον τριπλασίαζαν. Το άγχος στις σχέσεις αύξαναν 4-5 φορές τον κίνδυνο θανάτου στα άτομα που δεν εργάζονταν.