Πόσα χρόνια ζωής κόβει η παχυσαρκία;

26-12-2016
Μπορεί η τηλεόραση και τα περιοδικά να είναι γεμάτα από εκπομπές και μελέτες που περνάνε το μήνυμα πως η παχυσαρκία μπορεί ακόμα και να σκοτώσει. Νέα έρευνα όμως έδειξε πως η Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους και τη ζωή τους.
 
Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) ρώτησαν 14.000 εθελοντές από επτά χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) σχετικά με την παχυσαρκία. Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως μόνο το 50% ήξερε ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια, ενώ το 56% πιστεύουν λανθασμένα πως είναι λιγότερο επικίνδυνη από το τσιγάρο.
 
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης, η παχυσαρκία μπορεί να κόψει από 5 έως και 20 χρόνια ζωής. Την ίδια ώρα το τσιγάρο κόβει 10 χρόνια από τη ζωή.
 
Η έρευνα έγινε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Παχυσαρκία κι έδειξε επίσης πως πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την σημασία των κιλών που έχουν.
Συγκεκριμένα, το 20% όσων πίστευαν πως έχουν υγιές σωματικό βάρος ήσαν στην πραγματικότητα υπέρβαροι, ενώ το 30% όσων νόμιζαν ότι είναι υπέρβαροι ή ότι είχαν «λίγα κιλά παραπάνω» έπασχαν από παχυσαρκία.
 
Μολονότι, δε, οι περισσότεροι πίστευαν πως ο συνδυασμός δίαιτας-γυμναστικής είναι ο καλύτερος για να αποκτήσει κανείς και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ελάχιστοι πίστευαν ότι υπάρχουν και πρόσθετοι αποτελεσματικοί τρόποι, όπως η λογική κατανάλωση αλκοόλ (μόνο το 23% των ερωτηθέντων το ήξεραν), η καλή ενυδάτωση (25%) και ο επαρκής ύπνος (30%).
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας Grace O’Maley «υπάρχουν σοβαρές, εκτεταμένες παρανοήσεις για την φύση, τον αντίκτυπο, τις αιτίες και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ενημέρωσης γι’ αυτήν» και προσέθεσε πως «ο περισσότερος κόσμος θεωρεί την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις ατομικές επιλογές στον τρόπο ζωής και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν συμβάλλοντες παράγοντες όπως η γενετική, η λήψη φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας».