Πόσο “κανονικό” θα είναι το Πάσχα μας φέτος; Τι λένε οι επιστήμονες…

16-02-2022

Η πρόσφατη αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας -έστω και σε πιο βραδύς ρυθμούς-δημιουργεί εύλογη προσδοκία για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση μάλιστα, έχει θέσει ως χρονική κατάληξη για την άρση των περιορισμών, το Πάσχα.

“Πρέπει να κινηθούμε συντηρητικά σήμερα, για να καταφέρουμε να έχουμε ένα πιο φυσιολογικό Πάσχα”, αναφέρει στο healthview.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Η άρση των μέτρων στην Ελλάδα καθυστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιες από τις οποίες έχουν προχωρήσει σε απελευθέρωση των όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους, αλλά ακόμη και σε κατάργηση στη χρήση της μάσκας.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της -μέχρι σήμερα- επίμονης παραμονής των αριθμών των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αποκλιμάκωση στους διασωληνωμένους κι ένας σταθερός ρυθμός μείωσης στους θανάτους, κάτι που δημιουργεί την ελπίδα για καλύτερες μέρες.

“Είναι γεγονός ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και επίσης, έπεσαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία περίπου κατά 70 ασθενείς στον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Δυστυχώς εξακολουθούμε να χάνουμε αρκετούς συνανθρώπους μας καθημερινά. Είναι άτομα άνω των 60 και ανεμβολίαστοι δυστυχώς αυτοί που χάνονται”, σημειώνει ο Καθηγητής.

Αν τηρήσουμε τα μέτρα τις Απόκριες θα κερδίσουμε το Πάσχα

Οι περιορισμοί βοηθούν στην ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της επιδημίας. “Κι όσο υπάρχει αποκλιμάκωση της επιδημίας, τόσο πηγαίνουμε σε όλο και περισσότερο ασφαλή νερά”, σημειώνει ο ειδικός, και προσθέτει:

“Όσο μικρότερη είναι η κυκλοφορία του ιού ανάμεσά μας, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες να υπάρχουν νέες μολύνσεις και εξάπλωση. Αυτή τη στιγμή ο συντελεστής μετάδοσης είναι κάτω από τη μονάδα, καλό είναι να τον αφήσουμε να πέσει αρκετά κάτω από την μονάδα, ώστε να μπούμε σε σαφή φάση αποκλιμάκωσης”, εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Το Καρναβάλι είναι συνυφασμένο με την υπερκατανάλωση του αλκοόλ, όπως λέει, κάτι που ευνοεί εξαιρετικά τη μη τήρηση των μέτρων και τη μεγαλύτερη διασπορά της επιδημίας. Έτσι, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα δεν αποκλείεται οι Απόκριες να υπονομεύσουν την άρση των μέτρων το Πάσχα.

“Όταν ρέει το αλκοόλ φτιάχνουμε κέφι, κι όταν φτιάχνουμε κέφι δεν τηρούμε τα διάφορα μέτρα προστασίας και χαλαρώνουμε όλοι μας. Υπάρχει δηλαδή ένα γενικότερο κλίμα γύρω από το Καρναβάλι, το οποίο δημιουργεί ένα κίνδυνο. Εκεί είναι το πρόβλημα, δεν είναι στις ίδιες τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις, γιατί θα μπορούσαμε να τις επιτρέψουμε. Είναι και σε ανοιχτό χώρο, σαν μια διαδήλωση”, τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

“Χωρίς υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν θα ηρεμήσουμε”

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το Πάσχα θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά εμβολιασμού, τονίζει ο Καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος:

“Είναι λάθος να συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες χώρες της Ευρώπης που καταργούν τα μέτρα, γιατί αυτές οι χώρες έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πολύ υψηλό στους άνω των 60 ετών. Σε κάποιες, αυτό το ποσοστό πλησιάζει την καθολικότητα, δηλαδή το 100%. Είναι αδιαμφισβήτητο πως παίρνουν μικρότερο ρίσκο και διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να υπάρξει υποτροπή στην πανδημία”, τονίζει.

Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται μόνο σε σχέση με τα εμβολιαστικά ποσοστά, όπως λέει ο ίδιος και φέρει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο, έχει περισσότερους θανάτους από εμάς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Έχει κακή ιατρική, ή κακή πολιτική στην πανδημία; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Απλώς έχει πολλούς ανεμβολίαστους. Είναι πολύ απλό”, εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό στις ηλικίες που προκαλούν το πρόβλημα, όπως λέει, οι οποίες είναι κυρίως οι πολίτες άνω των 60 ετών.

“Και μου κάνει και εντύπωση πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και ανθίστανται στο να κάνουν την τρίτη”, καταλήγει ο ίδιος.