Πόσο πίνουν σε κάθε χώρα;

26-12-2016
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως «ένα στάνταρτ ποτό» αυτό που περιέχει 10 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης. Νέα έρευνα όμως δείχνει πως οι επίσημες συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι κατά τόπους ειδικοί δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν στο τι ακριβώς σημαίνει «ένα ποτό», σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις συστάσεις για το αλκοόλ σε 75 χώρες.
Όπως διαπίστωσαν, στις 38 από αυτές δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ σε λιγότερες από μία στις τέσσερις βασίζονται στο όριο των 10 γραμμαρίων καθαρής αλκοόλης ανά ποτό που έχει θέσει ο ΠΟΥ.
 
Διαπίστωσαν για παράδειγμα πως στην Αυστρία, το «στάνταρτ ποτό» περιέχει 20 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό 14 γρ., στο Λουξεμβούργο 12,8 γρ. ακριβώς, στη Γερμανία 12 γρ. στη Βρετανία 8 γρ. και στην Ιαπωνία δεν καν υπάρχει όριο.
 
Όπως γράφουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση Addiction, ο ΠΟΥ συνιστά να μην πίνει κανείς, άνδρας ή γυναίκα, περισσότερα από δύο «στάνταρτ ποτά» την ημέρα, όπου ένα «στάνταρτ ποτό» είναι τα 250 ml μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ ή τα 75 ml κρασί με περιεκτικότητα 13% αλκοόλ ή το «σφηνάκι» των 25 ml από «δυνατό» ποτό (περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ).
 
Ωστόσο, στις διάφορες χώρες υπάρχουν αποκλίσεις. Έτσι, στις ΗΠΑ και στη Χιλή θεωρείται ασφαλές να πιει ένας άνδρας τέσσερα ποτά στην καθισιά του – και επειδή τα δικά τους «στάνταρτ ποτά» έχουν περιεκτικότητα 14 γρ. σε καθαρή αλκοόλη, το σύνολο που συνιστούν είναι 56 γραμμάρια αλκοόλ σε ένα βράδυ, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.
 
Οι αποκλίσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες στις γυναίκες. Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ινδία, Πορτογαλία και Σλοβενία συνιστούν στις κυρίες να καταναλώνουν λιγότερο από 10 γρ. καθαρής αλκοόλης την ημέρα, δηλαδή το μισό απ’ όσο συνιστά ο ΠΟΥ.
 Αντιθέτως σε ΗΠΑ και Χιλή θεωρούνται ως χαμηλού κινδύνου τα 42 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα, δηλαδή ποσότητα διπλάσια από αυτήν που συνιστά ο ΠΟΥ και τετραπλάσιο από εκείνη που συνιστάται στη Σουηδία!
 
Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας. Δρ. Κηθ Χάμφρεϋ «σάποιος απ’ όλους πρέπει να κάνει λάθος. Η σύγχυση που επικρατεί είναι τεράστια και αφορά όλες τις παραμέτρους της κατανάλωσης αλκοόλ. Η εκτίμησή μας είναι ότι μάλλον οι οδηγίες δεν βασίζονται αμιγώς στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά αντανακλούν πολιτισμικές και κοινωνικές προτιμήσεις όπως, για παράδειγμα, το ότι σε μερικές χώρες δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτό να πίνουν οι γυναίκες. Το μόνο κοινό στοιχείο στις χώρες όπου υπάρχουν συστάσεις είναι πως όλοι θεωρούν τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επιζήμιες για την υγεία. Το πως όμως ορίζονται αυτές οι “μεγάλες ποσότητες” είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: