Σίγουρα οι γονείς παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των παιδιών τους. Ο τρόπος με τον οποίο τα μεγαλώνουν είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τον χαρακτήρα που θα διαμορφώσουν ως ενήλικες. Τώρα, έρευνα Ολλανδών επιστημόνων δείχνει πως οι γονείς μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ναρκισσισμού στα παιδιά τους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam στην Ολλανδία μελέτησαν 565 παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 και αξιολόγησαν τις ναρκισσιστικές τους τάσεις. Δηλαδή το αίσθημα ανωτερότητας και η ικανοποίηση από τον εαυτό τους.
Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν τους γονείς πόσο συχνά και με ποιο τρόπο προσφέρουν στα παιδιά επαίνους ή άλλου τύπου επιβραβεύσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science έδειξαν πως ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επαινούν κι επιβραβεύουν τα παιδιά τους έχει άμεση σχέση με τα επίπεδα ναρκισσισμού που αυτά αναπτύσσουν.
Τα παιδιά που άκουγαν από τους γονείς τους ότι είναι ανώτερα από τα άλλα σε κάθε περίπτωση, είχαν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν μια πιο ρεαλιστική εικόνα του εαυτού τους.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή η συνεχής υπέρ-επιβράβευση των παιδιών τα οδηγεί να πιστεύουν ότι είναι εξέχοντα άτομα που αξίζουν πάντα ειδική μεταχείριση.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού πολύ συχνά θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους από τους άλλους, ζουν για την προσωπική τους επιτυχία και περιμένουν ιδιαίτερη μεταχείριση.
Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς δεν πρέπει να υποστηρίζουν τα παιδιά τους και να τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους. Απλά, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, δεν πρέπει να τα επαινούν συνεχώς χωρίς λόγο.
Αν οι γονείς επιβραβεύουν συνεχώς το παιδί τους ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του δεν μπορούν να ελπίζουν ότι αυτό θα συμπεριφέρεται σωστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: