Πρέπει ο άντρας να είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερος από τη γυναίκα σε μια σχέση;

26-12-2016
Υπάρχει μια κοινή αντίληψη που λέει πως το φυσιολογικό σε μια σχέση είναι ο άντρας να είναι μεγαλύτερος από τη γυναίκα. Ισχύει όμως αυτό. Μήπως είναι απλά ένας μύθος;
 
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία περίπου δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Demography, έδειξαν πως ένας άνδρας που είναι μικρότερος κατά επτά έως εννέα χρόνια από τη γυναίκα του, έχει 11% μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, σε σχέση με κάποιον που έχει ίδια ηλικία με τη σύζυγό του.
Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είναι από επτά έως εννέα χρόνια μεγαλύτερες από το σύζυγό τους έχουν 20% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Sven Drefalhl, με τις διαφορετικές φιλίες που αναπτύσσουν άνδρες και γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους, αποκομίζουν ψυχολογικά οφέλη.
Μία άλλη εξήγηση είναι πως τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι πολύ πιο νέος, παραβιάζουν τα κοινωνικά ήθη κι ως συνέπεια έχουν αυξημένο στρες που μειώνει το προσδόκιμο της ζωής τους.