“Προ των πυλών” του ΕΣΥ οι ασφαλιστικές εταιρείες

26-12-2016

«Προ το πυλών» φαίνεται ότι είναι η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο ΕΣΥ. Ήδη ο υπουργός Υγείας αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες στο Σύστημα Υγείας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση αρμοδιότητα της Ομάδας είναι η «διεξοδική διερεύνηση της λειτουργίας καθώς και του νομοθετικού πλαισίου των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών στο σύστημα υγείας». 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε «ανοίξει» ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Τότε είχε διατυπώσει την πρόθεση του για συνεργασία σε σε δύο τομείς:

  • στην εφαρμογή κοινών ιατρικών πρωτοκόλλων με στόχο την μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας και οι ασφαλιστικές θα συμφωνούσαν σε κοινά ιατρικά πρωτόκολλα για συγκεκριμένα «πακέτα» νοσηλείας.
  • Στην εφαρμογή «προνομίων» για τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών εταιρειών που νοσηλεύονται σε κρατικά νοσοκομεία.  Για παράδειγμα, ειδικά ασφαλιστικά πακέτα στους ασφαλισμένους οι οποίοι επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων.