Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο: είναι λύση το ασβέστιο;

προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
24-10-2019

 Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, πονοκέφαλο, αλλαγές στη διάθεση ή ευερρεθιστότητα. Εμφανίζεται περίπου εφτά ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου, στη ωχρινική φάση του κύκλου. Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν περίπου 2 στις 10 γυναίκες, και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ανεύρεση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης.

Οι ορμονικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο γυναικείο σώμα στις διαφορετικές φάσεις του αναπαραγωγικού κύκλου, φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ορισμένων διατροφικών συστατικών. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται η βιταμίνες Dκαι Β6, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Το τελευταίο αποτελεί και το πλέον μελετημένο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και ασβέστιο

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ξεκινά από τις αλλαγές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών κατά τηνωχρινική φάση. Οι ειδικοί παρατήρησαν πως όταν τα οιστρογόνα βρίσκονται στις μέγιστες τιμές τους, το ασβέστιο του αίματος “πέφτει”. Hπιθανότερη αιτία κρύβεται στην επίδραση των γυναικείων ορμονών στην παραθορμόνη (PTH) και στην εξελιγμένη μορφή της βιταμίνης D(1,25(OH)2D). Πρόκειται δηλαδή για έναν “φαύλο κύκλο”, όπου οι γυναικείες ορμόνες απορυθμίζουν τους εξ ισορροπιστές του ασβεστίου στον οργανισμό.

Ενίσχυση με ασβέστιο στο προμεμμηνορυσικό σύνδρομο

Οι οδηγίες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας συνιστούν για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας την πρόσληψη 1.000 μιλιγραμμαρίων (mg) ασβεστίου ημερησίως. Όταν όμως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως οι απαιτήσεις σε ασβέστιο αυξάνονται. Πιθανά, υπάρχει καθημερινή ανάγκη για τουλάχιστον 1.200 με 1.600mg του διατροφικού συστατικού, για τουλάχιστον τρείς συνεχόμενους μήνες. Η ανακούφιση των αλλαγών στη διάθεση, του πόνου, της κόπωσης και όλων των υπόλοιπων συμπτωμάτων είναι ο στόχος της συμβουλής αυτής.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την επίτευξη του στόχου, όχι απλά δεν υποκαθιστά τις διατροφικές πηγές του ασβεστίου, αλλά καθιστά την πρόσληψή του από φυσικές πηγές επιτακτική ανάγκη.

πηγές ασβέστιο

Βιταμίνη D και προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Η βιταμίνη Dείναι απαραίτητη για τη διασφάλιση φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η “εξελιγμένη” από το ίδιο τον οργανισμό μορφή της επηρεάζεται από τα οιστρογόνα, στις διαφορετικές φάσεις του γυναικείου κύκλου. Έτσι φαίνεται λογικό, η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη D να ανακουφίζει το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Στην πραγματικότητα όμως δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί στη συμβουλή αυτή. Ίσως τα επόμενα χρόνια διεξαχθούν καλύτερες μελέτες, οι οποίες θα μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Μέχρι τότε συνίσταται η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, και η αντιμετώπιση τυχόν έλλειψης αυτής μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής. 

Περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή

Το ασβέστιο είναι ένα διατροφικό συστατικό, που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό όμως πιθανά το γνωρίζετε ήδη. Εκείνο, που ίσως δεν ξέρετε είναι πως πολλά ακόμη τρόφιμα είναι πλούσια στο πολύτιμο διατροφικό συστατικό. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

  • Ξηρούς καρπούς, και ιδιαιτέρως αμύγδαλα.
  • Αποξηραμένα φρούτα και κυρίως σύκα.
  • Σκούρα πράσινα λαχανικά, με έμφαση στο μπρόκολο.
  • Μικρότερα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλά τους.

Ενδεχομένως τα επιστημονικά δεδομένα δεν ξεκαθαρίζουν εντελώς το τοπίο αναφορικά με συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά. Το σίγουρο όμως είναι πως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο σίγουρα συμβάλλει στην ανακούφιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. 

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
Βιβλιογραφία
Abdi F, Ozgoli G, Rahnemaie FS. A systematic review of the role of vitamin D and calcium in premenstrual syndrome.Obstet Gynecol Sci. 2019;62(2):73–86. doi:10.5468/ogs.2019.62.2.73
Arman Arab, Sahar Golpour-Hamedani & Nahid Rafie (2019): TheAssociation Between Vitamin D and Premenstrual Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Current Literature,Journal of the American College of Nutrition