Πρόγραμμα “Υγεία για Όλους”.

Υγεία
26-12-2016

Δεν είναι συνηθισμένο ένα κείμενο / άρθρο να υπογράφεται από πέντε ανθρώπους. Όταν όμως ο τίτλος του άρθρου – που είναι και ο τίτλος ενός επιχειρησιακού προγράμματος δράσεων – περιγράφει μια οραματική, αλλά πιθανότατα και ρεαλιστική φιλοδοξία χάρη στην υποστήριξη μιας πλειάδας φορέων και ανθρώπων, τότε το healthview με χαρά το δημοσιεύει και εύχεται η προσπάθεια να έχει ορατά αποτελέσματα.

Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού, η αφιλοκερδής βοήθεια στους συνανθρώπους, δίνει στον καθένα μας την ικανοποίηση του να προσφέρει δύναμη και στήριξη, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Όραμά μας είναι μία κοινωνία στην οποία όλες οι “Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες” θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από το νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγεία, την αγορά εργασίας και θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω δημιουργήθηκε το “Υγεία για Όλους”, ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, για την προάσπιση της υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (άποροι/ανασφάλιστοι, πρόσφυγες, ρομά, κάτοικοι ορεινής Θράκης, Πομάκοι), αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το έργο “Υγεία για Όλους” έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών.

Οι ενδεικτικές δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, είναι:

  • Κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμοί και οδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά, Γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία – test pap, κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός- καρδιολογικός έλεγχος).
  • Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης  επιστημονικών δεδομένων,  βάσει της αρχής open data.

Βασικός στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται αλλά και να έχουν συνέχεια βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν.

Στο έργο παρέχεται η  υποστήριξη:

ü Του Υπουργείου Υγείας

ü Του Υπουργείου Εργασίας –  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ü Του KEΣΥ

ü Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

ü Των Επιστημονικών φορέων

Ήδη η δράση του προγράμματος “Υγεία για Όλους” ξεκίνησε. Πραγματοποιήθηκαν  Περιφερειακές συνδιασκέψεις σε Πάτρα, Χαλκίδα, Πύργο, παράλληλα εμβολιασμός παιδιών προσφύγων σε Μυρσίνη Αν δραβίδας. Μετά από απαίτηση τόσο των Δήμων Ηλείας και Αχαϊας όσο και της τοπικής κοινωνίας,πραγματοποιήθηκε μεγάλη Ιστρική παρέμβαση στην Ν.Μανωλάδα,στους εργάτες γης, που ζούν και εργάζονται στην περιοχή. Εξετάστηκαν 136 άτομα. Πραγματοποιήθηκε Παθολογικός – Καρδιολογικός- Ενδοκρινολογικός  έλεγχος – Δερματολογική εξέταση, εξέταση από Λοιμωξιολόγους, πραγματοποιήθηκαν 84 αιμοληψίες και ήδη παρελήφθησαν οι πρώτες βιοχημικές εξετάσεις. Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα σε Αττική, Βοιωτία, Χαλκίδα, Ήπειρο.

Οι συντονιστές του προγράμματος                             Για την Επιστημονική Επιτροπή

Σ. Καλανταρίδου

Ε.Σωτηροπούλου                                                                      Γ.Χρούσος

Ε.Θηραίος

Ε.Κούκκου