Πρωτοποριακή οφθαλμολογική επέμβαση

26-12-2016

Μία πρωτοποριακή μεταμόσχευση οφθαλμικών βλαστικών κυττάρων  σε ασθενή από τα βλαστικά κύτταρα της αδερφής του πραγματοποιήθηκε πριν έξι μήνες από τον Χειρουργό οφθαλμίατρο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ιωάννη Μάλλια, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στις μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς και βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Η παρουσίαση αυτής της μοναδικής επέμβασης έγινε στο 46ο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο θεράπων ιατρός του ασθενούς, κύριος Μάλλιας  «Ο εν λόγω ασθενής είχε επανειλημμένως χειρουργηθεί για πτερύγιο στον δεξιό του οφθαλμό, αλλά κάθε φορά η νόσος υποτροπίαζε με αποτέλεσμα ολόκληρη η πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς να είναι καλυμμένη από ουλώδη ιστό και να μη βλέπει καθόλου» . Δυστυχώς ο 57χρονος είχε σχεδόν τυφλωθεί αφού και το άλλο μάτι του είχε καθολική βλάβη.

Μοναδική λύση για την αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς ήταν πλέον η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Καθώς όμως και στο άλλο μάτι του ο 57χρονος άνδρας αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας δεν μπορούσαν να τα πάρουν από τον ίδιο. Έτσι αναζητήθηκε συμβατός δότης και τελικά διαπιστώθηκε ότι η επέμβαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί με βλαστοκύτταρα από την αδερφή του.  Τελικώς η επέμβαση ολοκληρώθηκε σε δύο στάδια με επιτυχία καθώς η αδερφή του ασθενούς δέχτηκε να δώσει βλαστικά οφθαλμικά κύτταρα. Αρχικά έγινε η λήψη βλαστοκυττάρων με τοπική αναισθησία και εν συνεχεία έγινε η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων στον ασθενή σε συνδυασμό με την κατάλληλη χορήγηση ανοσοκαστασταλτικών  φαρμάκων προκειμένου να μην απορριφθεί το μόσχευμα. 

Για την πραγματοποίηση όλης της διαδικασίας δεν χρειάστηκε παρά μόνο μία ημέρα ενώ μόλις μία εβδομάδα μετά την επέμβαση ο γιατρός ήταν σε θέση να διαπιστώσει ότι τα μοσχεύματα των βλαστοκυττάρων είχαν γίνει αποδεκτά από τον οργανισμό του 57χρονου άνδρα.  Ο ίδιος ο ασθενής ήδη από την πρώτη ημέρα έβλεπε καλύτερα ενώ η όραση του βελτιωνόταν σταδιακά για έναν ολόκληρο μήνα μέχρι που αποκαταστάθηκε εντελώς.

«Η δωρεά των βλαστικών κυττάρων από την αδελφή του 57χρονου δείχνει πόσο σημαντικό είναι για όλους μας να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η δωρεά ιστών και οργάνων για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας» δήλωσε ο κύριος Μάλλιας και συμπλήρωσε: «Για να μην τυφλώνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπατριώτες μας άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη τράπεζα οφθαλμικών μοσχευμάτων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας και να σταματήσει η εισαγωγή μοσχευμάτων».
Για τη λήψη συμπαγών οργάνων χρειάζεται ο δότης να είναι εγκεφαλικά νεκρός. Η λήψη των οφθαλμικών μοσχευμάτων μπορεί να γίνει όχι μόνο σε εγκεφαλικά νεκρούς αλλά και σε ανθρώπους που πεθαίνουν από φυσιολογικό θάνατο μέχρι έξι ώρες μετά τον θάνατο τους.