Τα ψάρια είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να καταναλώσει κανείς. Κι αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να γίνει και από τις πιο νόστιμες. Είναι όμως και όπλο για την υγεία μας εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που έχουν. Έχουν πολλαπλά οφέλη για καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό.
Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και είναι γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, όπως τονίζουν οι διατροφολόγοι. Ξεχωριστή θέση στην κατηγορία αυτή κατέχουν δύο είδη: ο μπακαλιάρος και η ρέγγα.
Τα ψάρια – όπλα για την καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό
Μπακαλιάρος
Ανήκει στα «λευκά ψάρια» και είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν κάτι υγιεινό, νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων αποδίδει μόλις 100 θερμίδες, με περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ παρέχει πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως B6 και B12, απαραίτητες για το νευρικό σύστημα και τη δημιουργία κυττάρων.
Επιπλέον, είναι πλούσιος σε σελήνιο και ιώδιο, δύο ιχνοστοιχεία με καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αντίστοιχα.
Ρέγγα
Αντίθετα, η ρέγγα ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών και είναι διάσημη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα καλά λιπαρά βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων, αυξάνουν τη «καλή» χοληστερόλη και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Παράλληλα, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για άνοια. Μια μερίδα ρέγγας παρέχει περίπου 200 θερμίδες, 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 11 γραμμάρια καλών λιπαρών, ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και B12.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ψάρια: Γιατί κάποιοι φοβούνται να φάνε