“Ψήφο εμπιστοσύνης” από τα κόμματα για το νομοσχέδιο της ΠΦΥ

Γιατροί
26-12-2016

Το «πράσινο φως» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παίρνει το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο ΕΟΠΥΥ. Εκτός από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., που τάσσεται κατά του νομοσχεδίου και κατά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια υγεία, τα άλλα κόμματα δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης». Το νομοσχέδιο μάλιστα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αλλαγές.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, τουλάχιστον έως και τις 7 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Πιο αναλυτικά στην Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) παρευρέθηκαν -μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας- και εκπρόσωποι των κομμάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ:

– Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής και γιατρός κ. Π. Μελάς τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και κατά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια υγεία.

– Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής και γιατρός κ. Κων. Ζαχαριάς κατήγγειλε το νομοσχέδιο, αλλά ως κόμμα είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γενικά,

– Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, γιατρός κ. Χρ. Παπάζογλου κατήγγειλε το νομοσχέδιο, αλλά είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γενικά.

– Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, γιατρός κ. Εμμ. Ζαχαριάδης κατήγγειλε γενικά το νομοσχέδιο χωρίς διευκρίνιση ως προς την αποκλειστική απασχόληση.

Κατά την συνέλευση καταγγέλθηκε για μία ακόμη φορά από τους γιατρούς «ο εμπαιγμός θεσμών και φορέων από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την προσχηματική επίκληση της δήθεν επιχειρούμενης «μεταρρύθμισης», που αποκλειστικό σκοπό έχει την απόλυση τουλάχιστο 2500 γιατρών μέσω των ρυθμίσεων και των απαξιωτικών αντικινήτρων που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ ως προς την ένταξη στο νέο φορέα».

Επιπλέον, καταγγέλθηκε το προτεινόμενο μέτρο της Πλήρους Αποκλειστικής Απασχόλησης, «ως βασικό χαρακτηριστικό της εργασιακής σχέσης στην Πρωτοβάθμια Υγεία χωρίς εξασφάλιση διασύνδεσης με χειρουργεία για τους γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, ότι είναι πέραν πάσης επιστημονικής λογικής για λόγους που κατ’ επανάληψη έχουν διατυπωθεί».