Ραβασάκι στην τρόικα από τον Άδωνι για τα μάτια των φαρμακοποιών

26-12-2016

Φραγμούς προσπαθεί να βάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης στις επικείμενες αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία των φαρμακείων βάσει των νέων ρυθμίσεων που πρόκειται να ψηφισθούν στη βουλή και έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο των φαρμακοποιών. Σε μία ύστατη προσπάθεια, να κατευνάσει τα πνεύματα και να ρίξει γέφυρα επικοινωνίας  με τους φαρμακοποιούς που από την αρχή της εβδομάδας βρίσκονται εφ-όπλου λόγχης, ο υπουργός Υγείας  κατέθεσε χθες στην τρόικα πρόταση δύο σημείων που προβλέπει:

  • πλαφόν στον αριθμό αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων που μπορεί να κατέχει ένας φαρμακοποιός. Συγκεκριμένα, μέχρι 4 άδειες θα μπορεί να κατέχει ένας φαρμακοποιός.
  • καμία αλλαγή στο καθεστώς συστεγάσεων φαρμακείων σε εμπορικά καταστήματα, τουλάχιστον μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί εντός τριμήνου. 

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε «τους Έλληνες φαρμακοποιούς ότι η Κυβέρνηση ασφαλώς και ανησυχεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιβίωσης του κλάδου τους αλλά με γνώμονα πάντα και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών».  Και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι αυτή η απεργία, όπως έχει εξαγγελθεί και μετά από τα όσα επιτύχαμε σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, είναι υπερβολική και θα καλούσα τους φαρμακοποιούς να την ξανασκεφτούν».

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) παρουσία εκπροσώπων και προέδρων φαρμακευτικών συλλόγων από όλη τη χώρα, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου οπότε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους ενώ συμφώνησαν στα εξής:

1. Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, αποδέχονται τις δημιουργούμενες εταιρείες φαρμακείων (ΟΕ, ΕΕ) με το μετοχικό πλειοψηφικό ποσοστό να ανήκει μόνο στον αδειούχο φαρμακοποιό χωρίς να είναι μεταβιβάσιμο.

Δεν αποδέχονται την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων εντός super market ή άλλων καταστημάτων καθώς και μεταβολές στις προδιαγραφές ίδρυσης φαρμακείων.

2. Ως προς το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, υιοθετούν την λειτουργία των φαρμακείων, το μέγιστο, 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου οι φαρμακοποιοί προανήγγειλαν ότι  θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που οδηγεί στην εξόντωση το φαρμακείο και την φαρμακευτική περίθαλψη , με απώτερο σκοπό τα φάρμακα να πωλούνται από τα σουπερ μάρκετ. Αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί και ζητάμε την απόσυρση όλων των επίμαχων διατάξεων».

Στην ίδια γραμμή κύματος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής οποίος  στη συνεδρίασή του αποφάσισε απεργία διαρκείας ενώ ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους,απειλεί να «μετατρέψει» τα 11.000 φαρμακεία σε εκλογικά τμήματα ενάντια των βουλευτών που θα ψηφίσουν τα μέτρα. Όπως ανέφεραν χθες, καθημερινά περνάνε από τα φαρμακεία 500.000 άτομα, τα οποία θα ενημερώνονται με έντυπο υλικό αλλά και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς για τους βουλευτές που ευθύνονται για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής τους περίθαλψης