ReAnima Project: Κλινικά νεκροί μπορούν να επανέλθουν στη ζωή

26-12-2016

Ο Ιρα Παστορ είναι CEO της BioQUARK και διευθυντής του ReAnima Project μιας ομάδας ερευνητών που επιδίωξε και πήρε έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό θάνατο προκειμένου να τους επαναφέρει στη ζωή.

Το project που έλαβε έγκριση πριν από λίγες μέρες και ανακοινώθηκε κάνοντας μεγάλη αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, θα  ξεκινήσει πειράματα σε 20 ασθενείς που έχουν ανακοινωθεί εγκεφαλικά νεκροί.

Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι η αμετάκλητη και συνολική απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργειών συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονται χωρίς την θέληση μας αλλά μας κρατάνε ζωντανούς όπως η αναπνοή. Παρόλα αυτά όμως κάποιος που έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο μπορεί να μείνει ζωντανός με «τεχνολογική» υποστήριξη.

Με την βοήθεια βλαστοκυττάρων, ενέσεων πεπτιδίου, laser και νευρική διέγερση ο Πάστορ και η ομάδα του, ελπίζουν να «επιδιορθώσουν» κομμάτια του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος  για να αναγεννηθούν από μόνα τους, με τον ίδιο τρόπο που κάποια αμφίβια και ψάρια μπορούν να ξανά μεγαλώσουν μέρη του σώματος  τους.

Το εγχείρημα  μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας , αλλά όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο NEXTSHARK, «σήμερα  μπορούμε να πούμε ότι η επιστημονική φαντασία γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα»

«Στην ουσία λέει ο πρόεδρος της Bio QUARK,  η φαρμακοβιομηχανία «έχει να θεραπεύσει» ασθένειες  από τις μέρες των αντιβιοτικών. Η  πλειονότητα των νέων φαρμάκων που λαμβάνουν εγκρίσεις προσφέρει λίγα, σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με ήδη υπάρχουσες θεραπείες, ενώ την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες μεγάλης αύξησης σε χρόνιες εκφυλιστικές  ασθένειες υπεύθυνες για πολύ ανθρώπινο πόνο και θάνατο» σημειώνει ο Παστορ.

Η BioQUARK έχει την έδρα της στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 2007 από τον ΔΡ Sergei Paylian και ειδικεύεται στην ανάπτυξη φυσικών βιολογικών προϊόντων. Για το ReAnima Project η BioQUARK θα συνεργαστεί με την Revita Life Sciences, μία άλλη φαρμακευτική που δραστηριοποιείται στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα.

Τα πειράματα θα διεξαχθούν σε Ινδούς ασθενείς στο νοσοκομείο Anupam στην Rudrapur, Uttarakhand στην Ινδία, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ICU) κοστίζουν ελάχιστα σε σχέση με της ΗΠΑ.

Ο Παστορ εξηγεί ότι « Η Ινδία επιλέχθηκε γιατί προσφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα και καλή νομοθεσία για έρευνα που αφορά σε  «ζωντανές σωρούς». Κατά πάσα πιθανότητα οι ασθενείς θα είναι Ινδοί αφού θα τους επιλέγουμε μόνο από μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων, εκτός αν φυσικά υπάρχουν ασθενείς διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στην γύρω περιοχή.»

Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε ενέσεις ενός μείγματος πεπτιδίων στην σπονδυλική τους στήλη κάθε μέρα για έξι εβδομάδες ενώ θα λαμβάνουν και ενέσεις βλαστοκυττάρων δύο φορές την εβδομάδα. Μέρος της θεραπείας θα γίνεται με επίσης Laser και νευρική διέγερση με σκοπό να  «πάρει μπρος» το πολύπλοκο σύστημα της αναζωογόνησης, κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στη σαλαμάνδρα για να ξανα μεγαλώσει ένα ολόκληρο χέρι.

«Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε είναι όλα μέρος της ήδη υπάρχουσας ιατρικής τεχνολογίας αλλά συνδυάζονται με ένα πρωτοποριακό τρόπο»

Κάθε ασθενής θα παρακολουθείται με μαγνητικούς τομογράφους (μηχανήματα που απεικονίζουν τον εγκέφαλο) για να διαπιστεύουν αλλαγές στην πάνω σπονδυλική στήλη, όπου ο χτύπος της καρδιάς και η αναπνοή μπορούν να ελεγχθούν. Τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν σε 2 με 3 μήνες.

Το ReAnima Project είναι η τελευταία προσπάθεια της ιατρικής επιστήμης να «ανοίξει την πόρτα» στην θεραπεία του κώματος,  της πολλαπλής σκλήρυνσης, των νόσων του Alzheimer, του Parkinson του Lou Gehrig και άλλων υποστηρίζει ο κος Πάστορ. Ωστόσο τα όρια μπορεί να φτάσουν ακόμα πιο μακριά.

«Η ανθρώπινη αναγέννηση είναι ένα ένας πολύ μακρινός στόχος, αλλά δεν τον εκλαμβάνουμε ως απίθανο» καταλήγει ο κος Παστορ.

 

Άρης Σιφονιός