Το ροχαλητό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό και να καταστρέψει τον ύπνο όσων κοιμούνται δίπλα μας. Όταν το ροχαλητό είναι ήπιο ροχαλητό τότε δεν εμπνέει ανησυχία. Υπάρχει όμως τρόπος να σταματήσει.
Το πιο εύκολο και απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για να μειώσετε το ροχαλητό, αλλά για να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας, είναι να πίνετε περισσότερο νερό.
Ροχαλητό και νερό
Οι περισσότεροι δεν πίνουμε αρκετό νερό, καθώς θεωρούμε ότι μέσω της κατανάλωσης άλλων αφεψημάτων (καφές, τσάι) παραμένουμε ενυδατωμένοι.
Τα ποτά με ζάχαρη και καφεΐνη μπορεί να είναι δελεαστικά, δεν ωφελούν όμως τον οργανισμό μας όσο το νερό, και αυτό ισχύει και για το ροχαλητό.
Το ροχαλητό εκδηλώνεται όταν χαλαρώνουμε στον ύπνο μας και δονούνται οι μαλακοί ιστοί, κυρίως του φάρυγγα, κατά τη δίοδο του αέρα από τον στενωμένο αυλό του ανώτερου αναπνευστικού, κατά τη φάση της εισπνοής.
Αν παραμένετε ενυδατωμένοι, σχηματίζεται λιγότερη βλέννα σε αυτές τις περιοχές, η οποία με τη σειρά της ελαχιστοποιεί το ροχαλητό.
Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους που όσοι πίνουν αλκοόλ, ροχαλίζουν περισσότερο από ότι συνήθως. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, ενώ κάποια ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία αυξάνει την παραγωγή βλέννας.
Το κάπνισμα επίσης προκαλεί βλέννα και αφυδατώνει, επιδεινώνοντας το ροχαλητό.
Γενικά πρέπει να πίνουμε καθημερινά 6-8 ποτήρια υγρών. Ο θηλασμός, οι υψηλές θερμοκρασίες και η σωματική άσκηση αυξάνουν τις ανάγκες για νερό.
Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη λίπανση των αρθρώσεων, την προστασία του νωτιαίου μυελού και την απομάκρυνση των τοξινών μέσω της ούρησης.
Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει τον μεταβολισμό και καταστέλλει την όρεξη.
Υπάρχουν βέβαια και είδη ροχαλητού που μπορεί να οφείλονται σε σοβαρές καταστάσεις, όπως είναι η υπνική άπνοια.
Εάν ξυπνάτε τη νύχτα λόγω του έντονου ροχαλητού που προκαλεί διακοπή της αναπνοής σας, λαχανιάζετε ή πνίγεστε στον ύπνο σας, μπορεί να έχετε άπνοια και πρέπει να συμβουλευτείτε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ροχαλητό: Πώς η θεραπεία του μπορεί να σώσει ζωές