ΡΟΥΤ ΠΦΑΟΥ

Ruth Pfau
08-08-2021

Η Ρουτ Πφάου (9 Σεπτεμβρίου 1929 – 09 Αυγούστου 2017) ήταν Γερμανο-Πακιστανή Καθολική θρησκευτική αδερφή και γιατρός που ήταν μέλος της Εταιρείας των Κόρων της Καρδιάς της Μαρίας. Μετανάστευσε από τη Γερμανία το 1961 και αφιέρωσε περισσότερα από 55 χρόνια της ζωής της στην καταπολέμηση της λέπρας στο Πακιστάν.

Ο Πφάου συνέβαλε στην ίδρυση 157 κλινικών λέπρας σε όλο το Πακιστάν που περιέθαλψαν πάνω από 56.780 άτομα. Το Ιατρικό Κολλέγιο Fazaia Ruth Pfau και το Νοσοκομείο Dr. Ruth Pfau φέρουν το όνομά της στο Καράτσι. Πέθανε τον Αύγουστο του 2017 και κηδεύτηκε με πλήρεις κρατικές τιμές.

Το 1960, σε ηλικία 31 ετών, η Πφάου αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής της στον λαό του Πακιστάν και στη μάχη του ενάντια στις επιδημίες λέπρας. Ενώ βρισκόταν στο Καράτσι, κατά τύχη επισκέφτηκε την Αποικία των Λεπρών πίσω από την οδό McLeod (τώρα I. I. Chundrigar Road) κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Εδώ αποφάσισε ότι η φροντίδα των ασθενών θα ήταν το κάλεσμα της ζωής της. Ξεκίνησε ιατρική περίθαλψη για τους ασθενείς με λέπρα σε μια καλύβα σε αυτήν την περιοχή. Το Κέντρο Λεπρών Marie Adelaide ιδρύθηκε (το οποίο αργότερα διακλαδίστηκε σε προγράμματα πρόληψης της φυματίωσης και της τύφλωσης) και η κοινωνική εργασία για τους ασθενείς με λέπρα και τα μέλη των οικογενειών τους ξεκίνησε από τον Dr I K Gill. Μια κλινική λέπρας αγοράστηκε τον Απρίλιο του 1963 και ήρθαν για θεραπεία ασθενείς από όλο το Καράτσι, από άλλα μέρη του Πακιστάν, ακόμη και από το Αφγανιστάν.

Το 1979 διορίστηκε ως ομοσπονδιακή σύμβουλος για τη λέπρα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της κυβέρνησης του Πακιστάν. Η Πφάου πήγε σε μακρινές περιοχές του Πακιστάν όπου δεν υπήρχαν ιατρικές εγκαταστάσεις για ασθενείς με λέπρα. Συγκέντρωσε δωρεές στη Γερμανία και το Πακιστάν και συνεργάστηκε με νοσοκομεία στο Ραβαλπίντι και στο Καράτσι. Σε αναγνώριση της προσφοράς της στη χώρα, της απονεμήθηκε η πακιστανική υπηκοότητα το 1988.

Λόγω των συνεχών προσπαθειών της, το 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το Πακιστάν μια από τις πρώτες χώρες της Ασίας που είχαν ελεγχόμενη λέπρα. Σύμφωνα με την Dawn, ο αριθμός των κρουσμάτων λέπρας σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σημαντικά από 19.398 στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε 531 το 2016.