Σε «αναβρασμό» η Υγεία: Μπαράζ κινητοποιήσεων γιατρών και εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία

04-10-2022

Πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλει την κυβέρνηση και την πολιτική της στο χώρο της Υγείας για τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, λόγω των ελλείψεων, «ολόκληρα  τμήματα  και  κλινικές οδηγούνται σε ξαφνικό  θάνατο, πολλά  από τα  οποία προσφέρουν  εξειδικευμένες  υπηρεσίες. Όπως το  κέντρο  πήξης  και  πρόληψης  μεσογειακής  αναιμίας  του Βενιζελείου νοσοκομείου στο Ηράκλειο (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη)».

Ταυτόχρονα, η ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρεται για το επικείμενο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. «Ένα νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ενίσχυσης του δημόσιου νοσοκομείου –επιχείρηση και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της υγείας», σημειώνει η Ομοσπονδία. Και καταγγέλει πως το νομοσχέδιο, «καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης. Δίνει  τη δυνατότητα άσκησης  ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ».

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού. Αυτοτελής  φορολόγηση  20%  των  τακτικών  εφημεριών.  Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί –καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Κινητοποιήσεις και της ΠΟΕΔΗΝ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πραγαμτοποιήσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 09:00πμ η ΠΟΕΔΗΝ. Εκδικάζεται για δεύτερη φορά στο ΣτΕ η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για άρση των Αναστολών Εργασίας.

Το μέτρο ελήφθη την 1 η Σεπτέμβρη 2021 για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού. «Παρ’ ότι καταργήθηκε κάθε περιοριστικό μέτρο, συνεχίζεται πάνω από ένα χρόνο το άδικό αυτό μέτρο χωρίς υγειονομικό όφελος. Αντιθέτως τώρα πια έχει μόνο υγειονομικό κόστος με δεδομένο ότι για χρονικά διαστήματα στερείται το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι υγειονομικοί για όσο χρόνο βρίσκονται σε αναστολή λαμβάνουν μηδενικό μισθό. Όταν με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων υπαλλήλων όσοι έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λαμβάνουν το 50% του μισθού τους.

«Εξάλλου το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε συναδέλφους σε αναστολή στο σκέλος της καταβολής του 50% του μισθού τους. Με βάση το σκεπτικό της πρώτης αρνητικής απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας, τώρα είμαστε αισιόδοξοι για θετική έκβαση με δεδομένο ότι εκλείπουν όλοι οι λόγοι που επικαλείται», καταληγει η ΠΟΕΔΗΝ.