Σε ετοιμότητα για τον ZIKA όλες οι μονάδες Υγείας

26-12-2016

Σε ετοιμότητα για τον ιό Ζίκα, θέτει τις μονάδες υγείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας. Η εγκύκλιος με τίτλο «Σχέδιο διαχείρισης  των διαβιβαστών  σε περίπτωση  κρούσματος Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika» εστάλη στους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό την «άμεση απόκριση των αρμοδίων φορέων σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος  Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika για την αποφυγή της μετάδοσης και εγκατάστασης στη χώρα των νοσημάτων αυτών».   

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης προβλέπει συγκρότηση Συμβουλευτικής Ομάδας Εκτίμησης Κινδύνου και Άμεσης Απόκρισης (ΣΟΕΚΑΑ), η οποία θα λειτουργεί υπό την Επιτροπή για τη Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων (ΕΠΑΤΝ). Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΣΟΕΚΑΑ ενεργοποιείται σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika, με σκοπό την αποφυγή της μετάδοσης και εγκατάστασης στη χώρα των νοσημάτων αυτών. 

Ειδικότερα, το έργο της περιλαμβάνει  την εκτίμηση κινδύνου,  τη γνωμοδότηση για α) την  έναρξη των δράσεων απόκρισης,  β) τον προσδιορισμό των  υπό διερεύνηση περιοχών και των δράσεων από τους αρμόδιους φορείς  καθώς  και  την παρακολούθηση αυτών.  Η ΣΟΕΚΑΑ θα αναφέρεται στην ΕΠΑΤΝ για την αυθημερόν επικύρωση της σχετικής γνωμοδότησης, με σκοπό την άμεση αποδοχή αυτής από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. 

Οι δράσεις ξεκινάνε άμεσα μετά  τη δήλωση στο ΚΕΕΛΠΝΟ  ενός  -εισαγόμενου ή  εγχώριου  κρούσματος Δάγκειου πυρετού ή λοίμωξης από ιό Zika ή Chikungunya, σε περίοδο όπου είναι πιθανή η κυκλοφορία διαβιβαστών. Οι δράσεις υλοποιούνται  σε κάθε περίπτωση  εργαστηριακά διαγνωσμένου  κρούσματος  (είτε επιβεβαιωμένου είτε πιθανού (με βάση τον ορισμό κρούσματος του ΚΕΕΛΠΝΟ κάθε συμπεριλαμβανομένου νοσήματος). 

Ιδιαίτερα σε περίπτωση ενδείξεων εγχώριας μετάδοσης, κρίνεται σκόπιμο το κρούσμα ή τα κρούσματα  (τουλάχιστο τα αρχικά σε περίπτωση συρροής) να επιβεβαιώνονται  και πιθανόν να διερευνώνται περαιτέρω  από το  Εθνικό  Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊώσεων και Αιμορραγικών Πυρετών. Σε περίπτωση εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται στην περιοχή πιθανής έκθεσης, εκτός των  εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων, και τα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα (που δεν έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά), κατόπιν δήλωσής τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατόπιν διερεύνησης του κρούσματος και αρχικής εκτίμησης κινδύνου για τοπική μετάδοση του ιού, καθορίζει τις  υπό διερεύνηση περιοχές, δηλαδή τις περιοχές που  επισκέφθηκε/παρέμεινε  ο ασθενής  κατά την περίοδο μετάδοσης και ενημερώνει τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας (Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας) και τις -αρμόδιες για τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών- τοπικές Aρχές των περιοχών αυτών (στην Περιφέρεια ή/και στο Δήμο ), κοινοποιώντας παράλληλα στην ΕΠΑΤΝ για τη ΣΟΕΚΑΑ.