Σε μονοψήφια ποσοστά η εμβολιακή κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού

26-12-2016

Αρνητικό ρεκόρ διεκδικεί ο Φεβρουάριος, αφού 8 στους 10 θανάτους που οφείλονται σε επιπλοκές μετά από νόσηση με γρίπη, καταγράφηκαν τον μήνα αυτό! Συγκεκριμένα από τους 149 θανάτους, οι 115 καταγράφηκαν τον  περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 73 ασθενείς με βαριές επιπλοκές από τη γρίπη. 

Από την αρχή του έτους συνολικά έχουν νοσηλευτεί 381 άνθρωποι σε ΜΕΘ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών θα φτάσει τα 400 με 410 τον επόμενο μήνα και μέχρι να λήξει η εφετινή περίοδος της γρίπης. 

Σύμφωνα με την Ελληνική  Εταιρεία Λοιμώξεων,η τρέχουσα επιδημία έχει φέρει στην επιφάνεια ένα διαχρονικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα: την εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού  που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας. 

Όπως τονίζει, το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικιωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας. 

Ο εμβολιασμός – σημειώνει-  αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό  μέτρο πρόληψης, αλλά  δυστυχώς  εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας. Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.