Σεξ: Τα γονίδια καθορίζουν πότε θα έχουμε την πρώτη μας ερωτική επαφή

26-12-2016
Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τον τεράστιο ρόλο που παίζουν τα γονίδια στην υγεία μας, τον οργανισμό μας, την καθημερινότητα μας. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε πως τα γονίδια καθορίζουν ακόμα και το πότε θα κάνει σεξ για πρώτη φορά ένας άνθρωπος.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Βρετανία μελέτησαν δείγματα DNA αλλά και τις δημογραφικές πληροφορίες 125.667 ανθρώπων ηλικίας 40 έως 69 ετών, από την Βρετανική Τράπεζα Βιολογικού Υλικού (UK Biobank).
Στη συνέχεια, εξέτασαν τα ίδια γονίδια σε 262.097 εθελοντές από βιοτράπεζες της Ισλανδίας και των ΗΠΑ.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, έδειξαν πως υπάρχουν 38 γενετικές μεταλλαγές που επηρεάζουν την ηλικία της ήβης και της πρώτης σεξουαλικής επαφής.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αρκετές από αυτές τις γενετικές μεταλλαγές σχετίζονται και με άλλα αναπαραγωγικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού, ο αριθμός των παιδιών που αποκτά κάποιος στη ζωή του, η οξυθυμία και η ροπή προς τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Φήλιξ Νταίυ «είναι σαφές ότι ορισμένες από τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ηλικία της πρώτης ερωτικής επαφής είναι κοινωνικές. Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχουν και βιολογικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Άλλοι από αυτούς τους παράγοντες καθορίζουν την βιολογική ωρίμανση του σώματος για να δεχθεί το σεξ, και άλλοι σχετίζονται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορεί να επισπεύσουν ή να καθυστερήσουν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής».
 
Σύμφωνα με την μελέτη, όσο πιο πρόθυμος είναι κάποιος να ριψοκινδυνεύσει, τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσει νωρίς την ερωτική του ζωή. Αντιθέτως, η οξυθυμία συσχετίσθηκε με καθυστέρηση της πρώτης σεξουαλικής επαφής.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: