Συνήθως συνδέουμε το έμφραγμα και τα καρδιακά προβλήματα με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κι όμως! Αυτά μπορεί να έρθουν και σε έναν νεότερο άνθρωπο. Ποια είναι τότε η επίδραση που έχει στην σεξουαλική του ζωή.
Ερευντές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία μελέτησαν πάνω από 2.800 ασθενείς σε 103 νοσοκομεία των δυο χωρών.
Ήθελαν να δουν πως τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή νεότερων ανθρώπων.
Ήθελαν να δουν πως τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή νεότερων ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο JAMA Cardiology, έδειξαν πως οι νεότεροι ασθενείς κάτω των 55 ετών που είχαν καρδιακό επεισόδιο μέσα στο προηγούμενο έτος, ανέφεραν συχνά δυσκολίες σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Ένας μεγάλος αριθμός αντρών και γυναικών χωρίς προηγούμενα σεξουαλικά προβλήματα εμφάνισαν ένα ή περισσότερα το έτος μετα το καρδιακό επεισόδιο.
Βέβαια, υπάρχουν και τα καλά νέα. Και αυτά είναι πως το 40% των γυναικών και το 55% των ανδρών δεν είχαν καμιά σεξουαλική δυσκολία μετα την καρδιακή προσβολή, ενώ σχεδόν το 1/3 των ασθενών που είχαν αναφέρει σεξουαλικά προβλήματα πριν από το επεισόδιο δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα μετα από αυτό.
Από τους ασθενείς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί πριν από την καρδιακή προσβολή, οι άντρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα μετά από αυτή. Ένα μηνά μετα την καρδιακή προσβολή το 64% των ανδρών και το 55% των γυναικών ήταν και πάλι σεξουαλικά ενεργοί. Ένα χρόνο μετα ήταν ενεργοί το 94% των γυναικών και το 91% των ανδρών.
Το χρόνο μετά την καρδιακή προσβολή ήταν περισσότερες το 42% των γυναικών και το λιγότεροι το 31 των αντρών που εμφάνισαν ένα ή περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα που δεν προϋπήρχαν.
Για τις γυναίκες το πιο συχνό ήταν η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος (40%) και ακολουθούσε η κολπική ξηρότητα (22%).
Στους άντρες το 22% είχε στυτικά προβλήματα και το 19% μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.
Πάρα τα υψηλά ποσοστά προβλημάτων σεξουαλικής λειτουργίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι ήταν λίγοι οι ασθενής που είχαν συζητήσει με ειδικό το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ισπανία οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό από τους άντρες να αναζητήσουν συμβουλευτική σχετικά με την επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο που ακολούθησε την καρδιακή προσβολή. Πιο συγκεκριμένα συμβουλευτική έλαβε το 27% των γυναικών και το 41% των ανδρών..
Αυτοί που δεν είχαν συμβουλευτεί ειδικό για το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας μέσα στον πρώτο μήνα μετα την καρδιακή προσβολή ήταν 50% πιο πιθανό να καθυστερήσουν την επανέναρξη της.
Παράλληλα, βρέθηκε ότι τα ποσοστά έκπτωσης της σεξουαλικής λειτουργιάς συμφωνούσαν με τα ποσοστά έκπτωσης της γενικής φυσικής λειτουργικότητας και ήταν 10πλασια από τα ποσοστά της κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, άλλα διαχειρίσιμα προβλήματα, όπως είναι το στρες και ο διαβήτης, βρέθηκε ότι επηρεάζουν σημαντικά την σεξουαλική λειτουργία μετα την καρδιακή προσβολή.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα άτομα θεωρούν τη σεξουαλική λειτουργιά σημαντική συνιστώσα της υγείας τους και κατά συνέπεια οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ενθάρρυνση της επανέναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ανάρρωσης από την καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί λοιπόν είναι απαραίτητο να θίγουν το ζήτημα της σεξουαλικής δραστηριότητας, να διαχειρίζονται σωστά τις προσδοκίες των ασθενών και να τους υποστηρίζουν όταν αυτό είναι απαραίτητο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: