ΣΙΝΤΑΡΤΑ ΜΑΚΕΡΤΖΙ

Siddhartha Mukherjee
21-07-2021

Ο Σιντάρτα Μακέρτζι (21 Ιουλίου 1970 – ) είναι Ινδοαμερικανός γιατρός, βιολόγος και συγγραφέας. Είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του του 2010, The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer, που κέρδισε αξιόλογα λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Βραβείο Πούλιτζερ 2011 για τη Γενική Μη Μυθιστορία και το Βραβείο Πρώτου Βιβλίου Guardian, μεταξύ άλλων.

Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στα “All-Time 100 Nonfiction Books” (τα 100 βιβλία με τη μεγαλύτερη επιρροή του περασμένου αιώνα) από το περιοδικό Time το 2011. Το βιβλίο του 2016 The Gene: An Intimate History έφτασε στο #1 στους New York Times Στη λίστα των Best Seller και ήταν ανάμεσα στα 100 καλύτερα βιβλία των New York Times του 2016 και φιναλίστ για το Wellcome Trust Prize και το Royal Society Prize for Science Books.

Συμμετέχοντας στη λίστα Time 100 με τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Μακέρτζι γράφει για το The New Yorker και είναι αρθρογράφος στους New York Times. Περιγράφεται ως μέρος μιας επιλεγμένης ομάδας γιατρών-συγγραφέων (όπως οι Oliver Sacks και Atul Gawande) που «μεταμόρφωσαν τον δημόσιο λόγο για την ανθρώπινη υγεία» και επέτρεψαν σε μια γενιά αναγνωστών μια σπάνια και οικεία ματιά στη ζωή της επιστήμης και ιατρική. Η έρευνά του αφορά τη φυσιολογία των καρκινικών κυττάρων, την ανοσολογική θεραπεία για καρκίνους του αίματος και την ανακάλυψη βλαστοκυττάρων που σχηματίζουν οστά και χόνδρους στον σκελετό των σπονδυλωτών.

Η κυβέρνηση της Ινδίας του απένειμε το τέταρτο υψηλότερο πολιτικό βραβείο, το Padma Shri, το 2014.

Ο Μακέρτζι είναι εκπαιδευμένος αιματολόγος και ογκολόγος του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στους δεσμούς μεταξύ φυσιολογικών βλαστοκυττάρων και καρκινικών κυττάρων. Μέσα από τα ευρήματά του, είχε δείξει τον ρόλο των κυττάρων στη θεραπεία του καρκίνου. Έχει διερευνήσει το μικροπεριβάλλον («θέση») των βλαστοκυττάρων, ιδιαίτερα στα αιμοποιητικά (αιματοποιητικά) βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα που σχηματίζουν αίμα υπάρχουν στον μυελό των οστών σε πολύ συγκεκριμένα μικροπεριβάλλοντα. Οι οστεοβλάστες, κύτταρα που σχηματίζουν οστά, είναι ένα από τα κύρια συστατικά σε αυτό το περιβάλλον. Αυτά τα κύτταρα ρυθμίζουν τη διαδικασία σχηματισμού και ανάπτυξης αιμοσφαιρίων παρέχοντάς τους σήματα για να διαιρεθούν, να παραμείνουν σε ηρεμία ή να διατηρήσουν τις ιδιότητες των βλαστοκυττάρων τους. Η παραμόρφωση στην ανάπτυξη αυτών των κυττάρων οδηγεί σε σοβαρούς καρκίνους του αίματος, όπως το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο και η λευχαιμία. Η έρευνα του Μακέρτζι έχει αναγνωριστεί μέσω πολλών επιχορηγήσεων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και από ιδιωτικά ιδρύματα.

Ο Μακέρτζι και οι συνάδελφοί του έχουν εντοπίσει αρκετά γονίδια και χημικές ουσίες που μπορούν να αλλάξουν το μικροπεριβάλλον ή τη θέση, και ως εκ τούτου να αλλάξουν τη συμπεριφορά των φυσιολογικών βλαστοκυττάρων, καθώς και των καρκινικών κυττάρων. Δύο τέτοιες χημικές ουσίες – αναστολείς πρωτεασώματος και αναστολείς ακτιβίνης – βρίσκονται υπό κλινικές δοκιμές. Το εργαστήριο του Μακέρτζι έχει επίσης εντοπίσει νέες γενετικές μεταλλάξεις στη μυελοδυσπλασία και την οξεία μυελογενή λευχαιμία και έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εύρεση θεραπειών για αυτές τις ασθένειες.