Social media: Δεν άλλαξαν την απιστία και τη ζήλια

10-07-2017

Δεν υπάρχει πλέον άνθρωπος να μην έχει την δική του σελίδα σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές φορές μάλιστα η συμπεριφορά μας στα λεγόμενα social media επηρεάζουν και τις σχέσεις μας. Τώρα όμως νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνθρωποι ζηλεύουν το ίδιο όταν εντοπίζουν ενδείξεις απιστίας στα κοινωνικά δίκτυα όπως και όταν ανακαλύπτουν ότι δεν τους είναι πιστοί στην πραγματική ζωή.

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Cardiff στη Βρετανία μελέτησαν πως εκδηλώνεται η ζήλια και στα δύο φύλα όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στα προφίλ των συντρόφων τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν σε 21 άνδρες και 23 γυναίκες φανταστικά μηνύματα στο Facebook που υπονοούσαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν συναισθηματικά ή σεξουαλικά άπιστοι. Τα μηνύματα που είχαν στηθεί έτσι ώστε να είναι αληθοφανή περιείχαν φράσεις όπως «Είσαι η αδελφή ψυχή μου. Σε νιώθω τόσο κοντά μου, ακόμα κι αν δεν έχουμε πλαγιάσει μαζί» (συναισθηματική απιστία) ή «Πρέπει να είσαι η καλύτερη σχέση της μιας βραδιάς που είχα ποτέ» (ερωτική απιστία). Το ύποπτο μήνυμα είχε είτε ανακαλυφθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, είτε τους είχε σταλεί από κάποιον άλλον.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, όλοι φοιτητές, έπρεπε να βαθμολογήσουν πόσο συναισθηματικά φορτισμένοι αισθάνονταν από τέτοια μηνύματα ενώ έψαχναν το προφίλ των συντρόφων τους χωρίς την άδειά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Evolutionary Psychological Science, έδειξαν πως οι άνδρες αισθάνονται περισσότερο αναστατωμένοι όταν είχαν διαβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που αποκάλυπταν ερωτική παρά συναισθηματική απιστία. Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν περισσότερο ανάστατες από τα μηνύματα συναισθηματικής απιστίας. Επίσης, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο θιγμένες αν η «αντίζηλος» είχε γράψει το μήνυμα, αντί του συντρόφους τους. Στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο. Ασχέτως περιεχομένου πάντως οι γυναίκες ήταν πιο αναστατωμένες όταν είχαν ανακαλύψει μηνύματα που υποδείκνυαν απιστία εκ μέρους του συντρόφου τους.

Η μελέτη, εν ολίγοις, έρχεται να αποδείξει εξελικτικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στο τι πυροδοτεί τη ζήλια στον άνδρα και τη γυναίκα και πως εξωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα προς τον άπιστο ή τον πιθανό αντίζηλο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τι να μην κάνετε στα social media μετά από έναν χωρισμό
Social Media: Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο είναι το χειρότερο για την ψυχικής μας υγεία;