Στο υπουργικό το νομοσχέδιο για την πώληση και διάθεση αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους – Η ανάρτηση Μητσοτάκη

03-02-2025

Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην πώληση και διάθεση αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός «έρχεται να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στα περιστατικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Γι’ αυτό και παίρνουμε μέτρα:

γίνεται ξανά πλημμέλημα, όχι απλώς διοικητική παράβαση, η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους. Παντού, από τη διασκέδαση και την εστίαση μέχρι και τα σούπερ μάρκετ) ο πωλητής είναι υποχρεωμένος στο εξής να αναζητά στοιχεία ταυτότητας. Αν ο αγοραστής δεν επιδεικνύει ταυτότητα, η συναλλαγή απαγορεύεται. Η παράβαση του νόμου θα έχει αυστηρές συνέπειες: στην πρώτη παράβαση, το κατάστημα θα σφραγίζεται, ενώ στη δεύτερη υποτροπή θα κλείνει οριστικά. Ταυτότητα θα απαιτείται και για την αγορά καπνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα και για πρώτη φορά, απαγορεύεται η πώληση προϊόντων καπνού κάθε φύσης, αλλά και των ηλεκτρικών θερμαινόμενων προϊόντα με ή χωρίς νικοτίνη, όπως και γενικά κάθε νικοτινούχος ουσία, αν ο αγοραστής είναι ανήλικος. Και κάτι ακόμα: απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ. Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει κύριο ελεγκτικό ρόλο, που δεν τον είχε μέχρι στιγμής και συνεπικουρείται από τη Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στη δημιουργία για πρώτη φορά στη χώρα μας 17 Κέντρων Τραύματος και 2 Κέντρων Παιδικού Τραύματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. « Στόχος μας είναι ένας: να σώζουμε ζωές και να αποτρέπουμε βαριές αναπηρίες μετά από σοβαρούς τραυματισμούς. Όσοι έχουν υποστεί τροχαία ατυχήματα ή άλλου είδους τραύματα ξέρουν πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα λεπτά. Με τα νέα Κέντρα, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει την απαραίτητη φροντίδα, με σύγχρονα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες. Η Εθνική Επιτροπή Τραύματος θα παρακολουθεί τη λειτουργία τους, ενώ ο απώτερος στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 20% τους θανάτους και τις βαριές αναπηρίες από τραυματισμούς, προστατεύοντας κυρίως τους νέους, που είναι τα συχνότερα θύματα τροχαίων», τονίζει χαραχτηριστικά.

Σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard προσφέρει μία ερευνητική υποτροφία 12 μηνών σε μεταδιδακτορικό ερευνητή ή ερευνήτρια από οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο για τη διεξαγωγή πρωτότυπης έρευνας σε θέματα που αφορούν την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ σημειώνει και προσθέτει: «Με τη μεσολάβηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που έχουμε συστήσει από τον Απρίλιο του 2021, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard προσφέρει υποτροφίες και σε διδακτορικούς φοιτητές για να ερευνήσουν τις ηθικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και το πώς αυτή επηρεάζει όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική, γιατί αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε έναν τομέα που διαμορφώνει το μέλλον. Η έρευνα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τις αρχές και τις αξίες που τη συνοδεύουν. Και είναι κρίσιμο να έχουμε λόγο σε αυτή τη συζήτηση».