“Στοχεύοντας στην παρόξυνση της Χ.Α.Π.”, άρθρο του Ανδρέα Στράτη, Πνευμονολόγου –Φυματιολόγου, Διευθυντή ΜΕΘ Γενικής Κλινικής Δυτικής Αττικής Βουγιουκλάκειο Α.Ε

26-12-2016

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ Χ.Α.Π

Η αλήθεια των αριθμών στην Ελλάδα και στον κόσμο αναφορικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια,  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς  9 στους 100 ενήλικες καπνιστές πάσχουν από τη νόσο, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν.
Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων Χ.Α.Π οφείλονται στο κάπνισμα και το 56% αυτών που πάσχουν δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Πνεύμων: Χαρίζω την Ανάσα μου».

Ο πνευμονολόγος  Ανδρέας Στράτης* μας αναλύει τις παροξύνσεις της Χ.Α.Π και μας ενημερώνει για τους τρόπους προφύλαξης.

Διανύοντας σιγά σιγά τον χειμώνα οι παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς επιδεινώνοντας τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα της νόσου, καθώς όσοι ταλαιπωρούνται με συχνές παροξύνσεις έχουν χαμηλότερο επίπεδο ποιότητας ζωής.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για παρόξυνση της ΧΑΠ αποτελούν κάποια πρόσφατη  νοσηλεία, η μεγάλη ηλικία, η συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών, η συνέχιση του καπνίσματος, η ατελής οξυγονοθεραπεία, η κακή φυσική κατάσταση καθώς και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Είναι γενικότερα  αποδεκτό ότι κατά την διάρκεια της παρόξυνσης υπάρχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονής τόσο στους πνεύμονες όσο και στην συστηματική κυκλοφορία, έτσι που πολλά συστήματα και όργανα επηρεάζονται προκαλώντας πολλαπλά συμπτώματα.

Πώς μπορεί ένας ασθενής να προφυλαχτεί από τις παροξύνσεις;

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των παροξύνσεων της ΧΑΠ συνιστούν  τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου και αποτελούν τον  κύριο στόχο  του γιατρού.
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου έχει μεγάλη σημασία για τη σωστή θεραπεία και την πρόληψη των παροξύνσεων. Κάθε καπνιστής άνω των 35-40 ετών πρέπει να ελέγχεται αν πάσχει από ΧΑΠ, που σημαίνει να απευθυνθεί σε πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση.

Η  διακοπή του καπνίσματος είναι ο σημαντικότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ΧΑΠ.

Εμβόλια
Οι εμβολιασμοί λειτουργούν  προστατευτικά,  ο  αντιγριπικός εμβολιασμός είναι μια παρέμβαση για τη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ και ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί και αυτός να έχει προστατευτική δράση έναντι σοβαρών παροξύνσεων της ΧΑΠ.

Ποιά είναι η θεραπεία των παροξύνσεων της ΧΑΠ;

Πριν αποφασιστεί η αντιμετώπιση του ασθενούς με παρόξυνση ΧΑΠ, θα πρέπει να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης από τον ειδικό γιατρό, τον πνευμονολόγο ή από τον γιατρό του ασθενούς ή από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Η πνευμονική αποκατάσταση (ένα σύνολο υπηρεσιών που δεν εξαντλούνται μόνο στην  εκγύμναση των άνω και κάτω άκρων περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία  αναπνευστικού, διατροφική συμβουλευτική και παρακολούθηση, ψυχολογική υποστήριξη, εντατική ιατρική φροντίδα) έχει αναμφίβολα αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από ΧΑΠ.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παροξύνσεις παίζουν σοβαρό ρόλο στη βαρύτητα, εξέλιξη και φυσική πορεία της νόσου τους.

*ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
Πνευμονολόγος –Φυματιολόγος,  Διευθυντής ΜΕΘ Γενική Κλινική Δυτικής Αττικής Βουγιουκλάκειο Α.Ε 
E-mail : [email protected]
http://vougiouklakio.gr/web/