Στρατηγικό σχέδιο Βορίδη για ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ και ΕΣΥ

26-12-2016

Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διοικητική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, των νοσοκομείων και των λοιπών εποπτευομένων φορέων, καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού, εξασφάλιση βιωσιμότητας του συστήματος, διασφάλιση της ψυχικής αλλά και της δημόσιας υγείας του ελληνικού πληθυσμού και προσδιορισμό συγκεκριμένων δράσεων για την εξασφάλιση της υγείας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του τομέα Υγείας για την περίοδο 2014-2020 που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Κατά την Ημερίδα Ενημέρωσης και Συντονισμού των Παρεμβάσεων του Τομέα Υγείας στα Περιφερειακά και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014-2020, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «αποτελεί βασική πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την επόμενη προγραμματική περίοδο η ύπαρξη μεγίστης προστιθεμένης αξίας μέσω της συμβολής των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που θα αφορούν στον τομέα υγείας για τη χώρα και τις περιφέρειες».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το στρατηγικό σχέδιο του τομέα υγείας αναλύεται:

  • Στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότητάς του, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων μονάδων υγείας.
  • Στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα παρέχοντας δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας από οικονομικά ασθενείς πολίτες, από πολίτες απομακρυσμένων περιοχών, πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Επί παραδείγματι, η απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης για μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού, η συρρίκνωση των υπηρεσιών και η αυξανόμενη γεωγραφική απομόνωση των κατοίκων δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών, επιδείνωσε την ήδη μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την υλοποίηση της παρέμβασης του Health Safety Net, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, καθώς και προσδιορισμού των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
  • Στην υλοποίηση δράσεων που έχουν ως κύριο στόχο την επιλεκτική και στοχευμένη αναβάθμιση των υποδομών. Μέσα στο σύγχρονο σύστημα υγείας, σε επίπεδο περιφέρειας, είναι δυνατόν να επιτύχουμε την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας ακόμη και αυτών που βρίσκονται στις πιο δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα, κατά την εισήγησή της επισήμανε πως, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες ανάπτυξης προγραμμάτων του Υπουργείου για την περίοδο 2014-2020 είναι η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, με ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και με την προμήθεια μηχανημάτων υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας στα δημόσια νοσοκομεία, η ενίσχυση του κινητού εξοπλισμού (ασθενοφόρα, αυτοκίνητα, κινητές μονάδες), ώστε να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος μεταφοράς, η δημιουργία Ηλεκτρονικής Διαδικτυακής πύλης για την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των φορέων, αλλά και η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος υπηρεσιών αιμοδοσίας, με την εφαρμογή συστήματος ιχνηλάτησης αίματος και παραγωγών από τον αιμοδότη έως τον ασθενή. Επιπλέον, υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας, με την δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων και υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα για την περίθαλψη ανασφαλίστων και αναξιοπαθούντων πολιτών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, των Διοικητικών και Υγειονομικών Περιφερειών, των Γενικών Διευθύνσεων Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Κοινωνικής Ένταξης, Υγείας, Καταναλωτών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.