Το στρες μπορεί να καταλάβει τη ζωή μας και να κάνει την καθημερινότητα μας δύσκολη. Έχει επίδραση στη δουλειά μας, τις προσωπικές μας σχέσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα… Τώρα, Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως το έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει και σε άνοια.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά έκαναν ανάλυση στοιχείων από επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες και πειράματα σε ζώα.
Θέλησαν έτσι να διαπιστώσουν τι επίδραση έχει το στρες στις νοητικές μας ικανότητες.
Τι έδειξαν λοιπό τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Current Opinion in Psychiatry; Πως το έντονο και παρατεταμένο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άνοιας αργότερα στη ζωή.
Πως; Το στρες και άγχος μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις συναισθηματικές αντιδράσεις, την σκέψη και τη μνήμη.
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Λίντα Μάα «το παθολογικό άγχος και το χρόνιο στρες σχετίζονται με εκφύλιση και διαταραγμένη λειτουργία δύο δομών του εγκεφάλου (του ιπποκάμπου και του προμετωπιαίου φλοιού) που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νοητικές και συναισθηματικές λειτουργίες».
Η ίδια τόνισε πως «οι αλλαγές αυτές μπορεί να ευθύνονται για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νευροψυχιατρικών διαταραχών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη και η άνοια».
Τα βραχέα, παροδικά επεισόδια φόβου και στρες, όπως αυτά που νιώθουν οι μαθητές πριν από ένα διαγώνισμα ή οι εργαζόμενοι που δίνουν συνέντευξη για δουλειά, αποτελούν αναπόσπαστο και χρήσιμο κομμάτι της καθημερινώς ζωής.
Όταν, όμως, κάποιος εκδηλώνει αυτά τα συναισθήματα με το παραμικρό και στον υπερθετικό βαθμό, μπορεί να αρχίσουν να υπονομεύουν την υγεία του, πλήττοντας τις ανοσοποιητικές, μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες του.
Τώρα αποδεικνύεται ότι έχουν σοβαρές συνέπειες και στον εγκέφαλο, όχι μόνο σε επίπεδο λειτουργίας αλλά – το σημαντικότερο – σε επίπεδο δομής.
Τα καλά νέα είναι πως αυτού του είδους οι βλάβες στον εγκέφαλο, ως φαίνεται «δεν είναι εντελώς μη αναστρέψιμες», είπε η δρ Μάα, προσθέτοντας πως υπάρχουν στοιχεία ότι η συστηματική γυμναστική και η κατάλληλη αγωγή για την κατάθλιψη ως φαίνεται διεγείρουν την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η νέα μελέτη αποτελεί συνέχεια μίας άλλης που είχαν διεξάγει η δρ Μάα και οι συνεργάτες της το 2014, και η οποία είχε βρει τα ισχυρότερα έως σήμερα στοιχεία ότι το πολύ στρες επιταχύνει την εξέλιξη της ήπιας νοητικής διαταραχής σε νόσο Αλτσχάιμερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: