Το άγχος είναι το νέο φαινόμενο των καιρών που έχει κυριεύσει σχεδόν τους πάντες. Οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως το αυξημένο και μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore και το Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη ζήτησαν από 500 ενήλικες, ηλικίας από 70 ετών και πάνω, να απαντήσουν στο πόσο στρες είχαν βιώσει. Στην αρχή της μελέτης κανείς δεν είχε συμπτώματα άνοιας.
Στη συνέχεια οι εθελοντές τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από τρία χρόνια. Κάθε χρόνο, υποβάλλονταν σε μια σειρά εξετάσεων που είχαν σχέση με την καθημερινότητά τους, τη μνήμη και την ικανότητα να σκέφτονται καθαρά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer Disease and Associated Disorders, έδειξαν πως οι άνθρωποι που είχαν στη ζωή τους αυξημένο στρες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια ή Αλτσχάιμερ από αυτούς που είχαν περάσει μια πιο ήρεμη ζωή.
Μάλιστα, ο κίνδυνος παρέμενε ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν τα καταθλιπτικά συμπτώματα, την ηλικία, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο και τον γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Richard Lipton «τα στοιχεία δείχνουν ότι η αντίληψη των καταστάσεων είναι σημαντικότερη από τα ίδια τα γεγονότα, στην πρόγνωση των βιολογικών συνεπειών και της μελλοντικής μας υγείας. Και αυτό είναι καλό, διότι τα στρεσογόνα γεγονότα μπορούν εύκολα να εντοπιστούν και να τροποποιηθούν. Τακτικές που μειώνουν το στρες είναι η συμπεριφορική θεραπεία, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η βιο-ανάδραση. Βέβαια, και ένας καλός βραδινός ύπνος είναι αρκετός για να μειώσει το στρες στον οργανισμό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: