Συγχωνεύσεις: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει, υπό όρους, την αγορά της τσεχικής Zentiva από τη Sanofi-Aventis

26-12-2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του Κανονισμού περί Συγχωνεύσεων της ΕΕ, την αγορά της τσεχικής φαρμακοβιομηχανίας Zentiva από τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία sanofi-aventis. Ανταποκρινόμενη στους προβληματισμούς της Επιτροπής περί ανταγωνισμού, η sanofi-aventis δεσμεύτηκε να παραιτηθεί των δραστηριοτήτων της για 15 φάρμακα σε 6 χώρες. Κατόπιν αυτής της δέσμευσης, η Επιτροπή κατέληξε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή δεν θα δημιουργούσε ζητήματα ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Η sanofi-aventis είναι ένας διεθνής φαρμακευτικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη, παρασκευή και εμπορία προϊόντων υγείας τόσο στην ΕΕ όσο και εκτός αυτής. Τα κύρια προϊόντα της είναι πρωτότυπα φάρμακα και εμβόλια για χρήση σε ανθρώπους. Η Zentiva είναι ένας φαρμακευτικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, παρασκευή και εμπορία γενόσημων (αντιγράφων) φαρμακευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων, του πόνου, των νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος, του πεπτικού και του ουροποιογεννητικού συστήματος και των φλεγμονωδών καταστάσεων. Τα γενόσημα φάρμακα είναι ισοδύναμα με τα πρωτότυπα και πωλούνται μόλις λήξει η πατέντα των πρωτότυπων.

Η Επιτροπή ερεύνησε πάνω από 100 εθνικές φαρμακευτικές αγορές στα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες μπορεί να αλληλοεπικαλύπτονται οι δραστηριότητες των δύο ομίλων. Η Επιτροπή βρήκε ότι οι ανησυχίες περί ανταγωνισμού μπορούν να αποκλειστούν στις περισσότερες από αυτές τις αγορές, εν γένει διότι τα κοινά μερίδια αγοράς της sanofi-aventis και της Zentiva είναι μέτριας έκτασης και θα παρέμενε επαρκής αριθμός ανταγωνιστών στις αγορές μετά την προτεινόμενη εξαγορά.

Ωστόσο, η Επιτροπή βρήκε ότι η εξαγορά – με τη μορφή που είχε προταθεί αρχικά – θα δημιουργούσε ζητήματα ανταγωνισμού σε 15 φαρμακευτικές αγορές στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία. Στις περιπτώσεις αυτές, υπήρχε κίνδυνος η εξαγορά να αφήνει λιγότερες επιλογές και/ή να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τα νοσοκομεία, τους ασθενείς και τα Δημόσια Ταμεία.

Απαντώντας στις ανησυχίες της Επιτροπής, η sanofi-aventis προσφέρθηκε να παραιτηθεί από τις δραστηριότητές της για το Maalox στη Ρουμανία, το Ercefuryl στη Δημοκρατία της Τσεχίας και το Trental στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Εσθονία. Επίσης, η sanofi-aventis προσφέρθηκε να παραιτηθεί από τις δραστηριότητές της για προϊόντα της Zentiva: το Papaverinium στην Ουγγαρία, το Scobutil και το Sulfat de Atropina στη Ρουμανία, το Flavobion στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, το Vasocardin, το Betaxa και το Tenoloc στη Δημοκρατία της Τσεχίας, το Fokusin, το Penester και το Zoxon στην Εσθονία, το Zopiclon στη Βουλγαρία και το Hypnogen στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Σλοβακία και την Εσθονία.

Με δεδομένη αυτή τη δέσμευση, η Επιτροπή κατέληξε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή δεν δημιουργεί πλέον ανησυχίες περί ανταγωνισμού.

Πηγή:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή (http://europa.eu/)