Συμφωνία με διαφωνίες για τα ακριβά φάρμακα

26-12-2016

Διαφωνίες για το υπό διαμόρφωση καθεστώς διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαίνεται να υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές  συμφωνούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα που αφορούν κυρίως σε βαριές παθήσεις, πρέπει να βρίσκονται στο δίκτυο των φαρμακείων ώστε να τα βρίσκουν εύκολα οι ασθενείς σε όλη την Ελλάδα. Θέση ή μάλλον τελική απόφαση για τον τρόπο διάθεσης αλλά και για το πλαίσιο θα λάβει η τρόικα με τις τελικές ρυθμίσεις να ανακοινώνονται μετά τις 16/9 οπότε και θα γίνει η επίσημη επίσκεψη στο υπουργείο. 

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, προτείνεται 
  1. Η καθιέρωση σταθερής Έκπτωσης σε συνδυασμό με το χρόνο πληρωμής  της φαρμακοβιομηχανίας προς τα φαρμακεία ή  τις φαρμακαποθήκες.
  2. Πρόσθετο ποσοστό κέρδους 1-5% κλιμακωτά αντιστρόφως ανάλογο, με την τιμή του φαρμάκου
  3. Κατάργηση του ειδικού rebate 5%
  4. Καθιέρωση πλαφόν ανά φαρμακείο και ανά μήνα ύψους και αριθμού συνταγών για την δίκαιη διασπορά των συνταγών. 
Οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται την πρότασή του να επιμεριστεί το claw back και στα φαρμακεία, εάν η φαρμακευτική δαπάνη υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ κάτι που θα μπορούσε να γίνει. Από την άλλη παραδέχονται ότι επωφελούνται από τη διανομή των φαρμάκων αυτών στα φαρμακεία, προσβλέποντας εκτός των άλλων και στην λογιστική επίτευξη του μνημονιακού στόχου για περιθώριο κέρδους 15%.
Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς η φαρμακοβιομηχανία εξασφαλίζει ρευστότητα αφού θα εξοφλείται σε 60 ημέρες αντί της σημερινής κατάστασης ενώ παράλληλα και η συγκεκριμένη διακίνηση είναι φορολογητέα με αποτέλεσμα πόρους για την Οικονομία. Να σημειωθεί πως τα φάρμακα αυτά παρά το μικρο περιθώριο έχουν σε απόλυτα μεγέθη ικανοποιητικό κέρδος για τα φαρμακεία. 
Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι το clawback δεν πρέπει να είναι μόνο σε ex factor τιμές και να το χρεώνεται μόνο η ίδια,  κατι στο οποίο συμφωνεί και η Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο το οποίο προβληματίζει τις εταιρείες είναι το κακό παρελθόν με τον εκτροχιασμό των παράλληλων εξαγωγών. Για τα ακριβά φάρμακα ακόμη και με μικρά περιθώρια κέρδους, λόγω των υψηλών τιμών τα απόλυτα ποσά είναι μεγάλα.  Έτσι ζητούν παράλληλα και τη θέσπιση πλαισίου ελέγχων ώστε να αποφεύγονται οι δράσεις κυκλωμάτων που θα στερούν την αγορά από τα φάρμακα.