Όσο μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας, και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει «εισβολείς» όπως τα μικρόβια τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα στο φαγητό μας. Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων κατά την αγορά, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και την αποθήκευση τους αποτελούν την καλύτερη πρόληψη κατά της τροφικής δηλητηρίασης.
Στο σούπερ μάρκετ:
- Προσέχω πάντα την ημερομηνία λήξης σε ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα.
- Χρησιμοποιώ πάντα ξεχωριστή σακούλα για το ωμό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι.
- Τακτοποιώ τα ψώνια που χρειάζονται ψυγείο μόλις γυρίσω σπίτι. Έτσι διατηρώ τη σωστή θερμοκρασία των τροφίμων, στην οποία δεν αναπτύσσονται τα μικρόβια.
Πλύσιμο:
- Πλένω πάντα τα χέρια μου με ζεστό νερό και σαπούνι πριν μαγειρέψω, αφού πιάσω ένα ωμό τρόφιμο και πριν φάω.
- Πλένω πάντα τα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μου, ακόμα και εάν πρόκειται να τα ξεφλουδίσω. Προσοχή! Δεν τα μουλιάζω στο νερό αλλά τα πλένω καλά κάτω από την βρύση που τρέχει.
- Θυμάμαι να ανάβω το φως, όταν πλένω και μαγειρεύω τα τρόφιμα.
Όταν μαγειρεύω:
- Χρησιμοποιώ ξεχωριστή επιφάνεια κοπής για την ετοιμασία των ωμών κρεατικών και ψαριών και άλλη για τα ωμά φρούτα, λαχανικά και τα έτοιμα φαγητά.
- Βάζω το φαγητό στο τραπέζι λίγο πριν φάμε, με άλλα λόγια σερβίρω τα ζεστά φαγητά ζεστά και τα κρύα φαγητά κρύα.
Στο ψυγείο:
- Ελέγχω η θερμοκρασία του ψυγείου να είναι κάτω από τους 4° C.
- Αποθηκεύω φρούτα και λαχανικά στα επάνω ράφια ή στα ειδικά συρτάρια. Αποθηκεύω κρεατικά και ψάρια στα κάτω ράφια.
- Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο το πολύ 2 ώρες αφού το μαγειρέψω.
- Τα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά είναι ασφαλές να τα κρατήσω στο ψυγείο και να τα καταναλώσω μετά από 3-4 ημέρες.
- Εάν έχω διακοπή ρεύματος κρατάω την πόρτα του ψυγείου κλειστή, εφόσον είναι δυνατό.
Ήβη Παπαϊωάννου
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ