Συναγερμός για τον Έμπολα

26-12-2016

Περαιτέρω ενίσχυση  όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών,  για την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας κατά του έμπολα,  αποφασίστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου  και τη συμμετοχή συναρμοδίων φορέων. Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Δ/νσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά, και  του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Κατά την σύσκεψη, εκτιμήθηκε ότι -προς το παρόν – δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών  που έχουν ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ,  και έχουν αποσταλεί και εγκριθεί  από τις Ευρωπαϊκές  αρχές  και τον ΠΟΥ, εφόσον δεν υφίσταται  και ανάλογη  κατεύθυνση από τις παραπάνω Αρχές .

Ωστόσο, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση  όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας : λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄υποδοχής μεταναστών μέσω :

  • Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
  • Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.
  • Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως  ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως  των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης διαβεβαίωσε ότι «ήδη έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα». Ενδεικτικά ανέφερε τις οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς τις χώρες όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία, τις οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας για το πώς θα βρουν και πώς θα διαγνώσουν αλλά και πώς εν συνεχεία θα χειριστούν κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη, τόνισε ο κ. Βορίδης, αφορούν στην περαιτέρω υγειονομική ενίσχυση των πυλών εισόδων με την άμεση πρόσληψη 30 γιατρών  «και την αποστολή τους στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να βοηθήσουν υγειονομικά το προσωπικό το οποίο ούτως ή άλλως κάνει ήδη τους ελέγχους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, στη σύσκεψη «εξετάστηκε το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών αλλά αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα οποία σας λέω είμαστε στο πιο προωθημένο σημείο από τα μέτρα που έχει πάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα».