Υποψήφια σε διαδικασία επιλογής προσωπικού για θέση του κλάδου ιατρών σε φορέα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) αιτήθηκε, μετά την ανακοίνωση των πινάκων κατάταξης, την αιτιολόγηση της βαθμολόγησής της και τη λήψη του πρακτικού συνέντευξης. Το Νοσοκομείο δεν χορήγησε πρόσβαση στα αιτούμενα στοιχεία με το αιτιολογικό ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκδοση της τελικής πράξης του διορισμού. Η Αρχή, ασκώντας της διαμεσολαβητική της παρέμβαση, επισήμανε προς τον φορέα ότι θα έπρεπε να παρασχεθεί ακώλυτα πρόσβαση στα αιτούμενα στοιχεία, προκειμένου η υποψήφια να λάβει γνώση αυτών και να ασκήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματά της.
Τελικώς, μετά την ολοκλήρωση του διορισμού έτερης επιλεγείσας, το Νοσοκομείο πληροφόρησε την αναφερόμενη για τον εν λόγω διορισμό, κοινοποιώντας της αντίγραφο του πρακτικού του συμβουλίου κρίσης, με επισυναπτόμενο τον πίνακα τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων. Κατόπιν αυτού, η αναφερόμενη απηύθυνε προς το Υπουργείο Υγείας τις έγγραφες αντιρρήσεις της για το περιεχόμενο του πρακτικού και για τη μοριοδότησή της. Η Αρχή ζήτησε ενημέρωση για τις υπηρεσιακές ενέργειες σε απάντηση των επιμέρους αιτιάσεων της αναφερόμενης. Σύμφωνα με την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας, δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του πρακτικού επιλογής, ούτε η αναφερόμενη κατέθεσε αίτηση αναπομπής, οπότε και η υπηρεσία προχώρησε στην ολοκλήρωση του διορισμού.
Η διερεύνηση της συγκεκριμένης διαδικασίας επιλογής προσωπικού ανέδειξε ζητήματα γενικότερης σημασίας, τα οποία αποτυπώθηκαν αναλυτικά στο Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η εν λόγω διαδικασία εξαιρείται του ελέγχου από το ΑΣΕΠ και κατά συνταγματική επιταγή πρέπει να περιβάλλεται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, στο πλαίσιο ενός συστήματος που να παρέχει εχέγγυα αντικειμενικής κρίσης και να καθιστά εφικτό τον δικαστικό έλεγχο.
Στο Πόρισμά του, ο Συνήγορος πρότεινε προς τον Υπουργό Υγείας την ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο να εξασφαλίζεται η χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των συμμετεχόντων/ουσών υποψηφίων σε στοιχεία που αφορούν επιλεγέντες συνυποψήφιους τους. Επίσης τόνισε τη σημασία του ενδελεχούς ελέγχου νομιμότητας των πρακτικών των συμβουλίων κρίσης από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, στην οποία αυτά αποστέλλονται. Ο έλεγχος αυτός θα πρέπει να διενεργείται ανεξαρτήτως αν υπάρχει ρητώς αίτημα αναπομπής από την πλευρά του/της ενδιαφερομένου/ης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ελλείψεις στα πρακτικά του συμβουλίου επιλογής, ιδίως ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο περιεχόμενο με βάση τα νομολογιακά δεδομένα.