Τα γονίδια ρυθμίζουν πόσες ώρες κοιμόμαστε

26-12-2016
Μπορεί να μην βρήκαν ακόμα το συγκεκριμένο γονίδιο αλλά οι επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν πως το πόσες ώρες κοιμάται κανείς καθημερινά είναι θέμα γονιδίων.
Ερευνητές από το Κέντρου Διαταραχών Ύπνου της Βοστώνης σε συνεργασία με την κοινοπραξίας CHARGE  διαπίστωσαν πως το αν κάποιος κοιμάται λίγο ή πολύ μπορεί να εξαρτάται και από τα γονίδιά του. Πως το κατάλαβαν; Εντόπισαν δύο περιοχές του DNA που επηρεάζουν τις ώρες του ύπνου του κάθε ανθρώπου.
Βέβαια, οι επιστήμονες εξηγούν πως ο ύπνος εξαρτάται κι από πολλούς άλλους παράγοντες, βιολογικούς και παραγοντικούς. Έτσι, το DNA δεν είναι ο μοναδικός ή απαραίτητα ο πιο καθοριστικός. 
Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ντάνιελ Γκότλιμπ και η ομάδα του του εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 47.000 ανθρώπους από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία. Οι ερευνητές συσχέτισαν τη μέση διάρκεια του ύπνου τα βράδια, με τις γενετικές πληροφορίες από την ανάλυση του DNA. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής Molecular Psychiatry, έδειξε πως υπάρχουν δύο περιοχές του DNA, η μία από τις οποίες είναι πιο κοινή σε όσους κοιμούνται πάνω από τον μέσο όρο και η άλλη, αντίστροφα, είναι πολύ συχνότερη σε εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από τον μέσο όρο.
Όπως είπε ο Δρ. Γκότλιμπ, «οι συνήθειες του ύπνου επηρεάζονται από τις γενετικές διαφορές» και τόνισε πως η έρευνα αυτή είναι μια από τις πρώτες που προσπαθούν να εντοπίσουν το γενετικό υπόβαθρο αυτών των διαφορών, καθώς και τη σχέση τους με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή με ψυχικές διαταραχές.
Βέβαια, οι ερευνητές δεν έχουν μπορέσει ακόμα να εντοπίσουν ποιοι ακριβώς βιολογικοί μηχανισμοί εξηγούν την σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στις δύο περιοχές του DNA που βρήκαν. Σκοπεύουν, πάντως να συνεχίσουν τις έρευνες τους μέχρι να λύσουν το μυστήριο. Όπως είπε ο Δρ. Γκότλιμπ, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συγκεκριμένες περιοχές του DNA έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς.